Elke dag belanden 5 tot 6 ouderen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis door een val met een rollator. En dat zadelt de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks op met 50 miljoen euro aan extra zorgkosten.
Daar wil industrieel ontwerper Yff Verstraeten iets aan doen. Zijn slimme remsysteem zorgt ervoor dat de rollator automatisch stopt als de gebruiker er te ver achterloopt.
De masterstudent aan de TU Eindhoven presenteert zijn concept deze week op de Dutch Design Week in Eindhoven. Hij noemt zijn vinding de Prollator, preventing rollator related accidents. Hiervoor werkte hij samen met Libra R&A, een centrum voor medisch specialistische revalidatie en zorg in Brabant.
Het werkt als volgt: sensoren meten continu de afstand tussen de gebruiker en de rollator. Loopt iemand er te ver achter, dan trillen de handvatten en activeren de remmen automatisch.
Veel ouderen hebben als ze heuvel af gaan het idee dat de rollator bij hen vandaan rolt, vertelt Verstraeten. De Prollator grijpt vanzelf in als ze de controle dreigen te verliezen.
De afstand waarop het remsysteem aanslaat, is in te stellen via een draaiknop en zo aan te passen aan de persoonlijke voorkeur. Iemand met reuma zal bijvoorbeeld van nature iets verder achter de rollator lopen dan iemand met een spieraandoening.
Het grote voordeel van Verstraetens concept zijn de lage kosten. Er zijn slimme rollators op de markt zoals de Lea, maar die heeft een prijskaartje van bijna 10.000 euro. Niet gek, want de Lea heeft onder meer een touchscreen waarmee je kunt videobellen en komt automatisch naar je toe rijden als je hem roept.
Verstraeten pakt het simpeler aan: zijn systeem is puur gericht op het voorkomen van ongelukken. Voor de losse onderdelen is hij zo'n 70 euro kwijt. Bovendien is zijn systeem te monteren op de meeste rollatormodellen. Gebruikers hoeven dus niet een nieuw exemplaar aan te schaffen.
Naast de remblokken en de afstandssensoren bestaat het systeem uit een tas met dubbele bodem die voorop de rollator wordt geplaatst. Onderin zit een accu die stroom levert voor het remsysteem. Na een uur of vier aan de lader kun je de hele dag onbezorgd wandelen.
Verstraeten heeft zijn remsysteem nog niet getest bij ouderen. "Ik heb dit een dag voor de Dutch Design Week pas in elkaar gezet", vertelt de 24-jarige Bredanaar. Wel lopen er op het designevenement mensen rond met de rollator om te kijken hoe zijn idee in de praktijk werkt.
Plannen om zijn remsysteem direct te verkopen aan gebruikers heeft Verstraeten niet. De komende weken wil hij om tafel met instanties als Medipoint die zorghulpmiddelen verstrekken om te kijken wat er mogelijk is.