- De groeiprognose voor de Duitse economie voor dit jaar is gehalveerd door de Duitse centrale bank.
- De Bundesbank verwacht dat de Duitse economie in 2022 met 1,9 procent groeit, tegen een eerdere schatting van 4,2 procent groei.
- Zowel in Duitsland als Nederland zijn er tekenen dat consumenten last hebben van de hoge energie- en voedingprijzen en op de rem beginnen te trappen bij andere uitgaven.
- Lees ook: Hoge inflatie zorgt in 2023 voor milde recessie in Nederland, verwacht Rabobank
De Duitse centrale bank heeft zijn verwachting voor de economische groei in Duitsland in 2022 meer dan gehalveerd, vooral omdat de koopkracht van huishoudens hard wordt geraakt door de hoge inflatie.
De Bundesbank verhoogde daarnaast zijn prognoses voor de inflatie in de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland.
De groei zou dit jaar nu moeten uitkomen op 1,9 procent, tegen een in december voorspelde plus van 4,2 procent. Voor 2023 rekent de Bundesbank op een groei met 2,4 procent. Hier werd eerder op 3,2 procent gerekend.
Vanwege de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen door de oorlog in Oekraïne houden Duitse huishoudens de hand steeds meer op de knip, wat de consumentenbestedingen raakt. Ook het consumentenvertrouwen staat daardoor onder druk.
De inflatie in Duitsland zou volgens de Bundesbank dit jaar gemiddeld op 7,1 procent moeten liggen. Dat is aanzienlijk meer dan de 3,6 procent die in december werd voorspeld. Voor volgend jaar rekent de bank op een inflatie van gemiddeld 4,5 procent.
De Bundesbank stelt dat de voorspellingen nog wel omgeven zijn met onzekerheden vanwege de ontwikkelingen rond Oekraïne en dat de inflatie zelfs nog hoger kan uitvallen.
Ook in Nederland beginnen hoge prijzen consumenten koopschuw te maken
In Nederland zijn er ook anecdotische aanwijzingen dat consumenten last beginnen te krijgen van de hogere prijzen voor energie en voeding. Dit zou inmiddels ook bij mensen met een middeninkomen leiden tot meer aandacht voor zuinigheid bij de bestedingen, meldden RTL Nieuws en radiozender BNR donderdag.
Economen van Rabobank verwachten dat de Nederlandse economie later dit jaar in een milde economische recessie belandt.
Een van de oorzaken is de hoge inflatie. Die drukt de bestedingen en investeringen en daardoor kan de Nederlandse economie twee kwartalen op rij gaan krimpen. De Rabobank denkt niet dat de inflatie op korte termijn hard gaat dalen.
Daarnaast remmen onder meer personeelstekorten en wereldwijde verstoringen in de toeleveringsketen van bedrijven eind dit jaar de groei af in veel Nederlandse sectoren. Dat schrijven economen en sectorspecialisten van de bank. Ze voorzien voor heel 2022 nog een groei van de Nederlandse economie met bijna 3 procent. Voor volgend jaar rekenen economen van de Rabobank op een krimp met 0,2 procent.
De ontwikkelingen in Duitsland zijn hierbij ook relevant voor Nederland, aangezien dat land de belangrijkste exportpartner is. Zo was Duitsland afgelopen jaar goed voor een exportwaarde van 133 miljard euro, ofwel 23 procent van de totale Nederlandse export van 587 miljard euro, volgens cijfers van het CBS.