- Beleggers zijn volgens een peiling van Bank of America in 30 jaar niet zo pessimistisch geweest over de wereldeconomie.
- Ze zijn ook somber over de beurs en een recordaantal professionele fondsbeheerders is daarom van plan de blootstelling aan Amerikaanse aandelen terug te brengen
- Beleggers maken zich vooral zorgen over stagflatie, een recessie die samengaat met een hogere inflatie.
- Lees ook: Kopen na daling beurs? Beleggingsstrateeg ziet dat risico van recessie in de VS nog steeds wordt genegeerd
Uit een nieuwe peiling onder professionele fondsbeheerders uit de beleggingssector blijkt dat de verwachtingen over de wereldeconomie bijzonder negatief zijn. Dit laat zien dat dat de handelsoorlog van Donald Trump zwaar weegt op het sentiment onder grote beleggers.
De beleggingstak van Bank of America peilt regelmatig de stemming onder 164 fondsmanagers met een gezamenlijk beheerd vermogen van 386 miljard dollar. Zoals de donkerblauwe lijn in de grafiek hieronder laat zien, zijn de verwachtingen van deze groep over de groei van de wereldeconomie gedaald tot het laagste punt in 30 jaar. De lichtblauwe lijn laat een vergelijkbare – hoewel niet zo extreme – daling zien in de verwachtingen voor de prestaties van de Amerikaanse S&P 500-index.

Het pessimisme van grotere beleggers komt specifiek naar voren in een andere peiling van Bank of America: het aantal deelnemers dat van plan is om de blootstelling aan Amerikaanse aandelen af te bouwen. Zoals hieronder te zien is, neigt een record aantal fondsbeheerders naar een onderweging van Amerikaanse aandelen.

Dit geeft een indicatie over hoe negatief beleggers zijn over de effecten van de importtarieven van president Trump. Begin deze maand kreeg de beurs hierdoor te maken met een flinke verkoopgolf van aandelen.
De belangrijkste indices hebben inmiddels weer een deel van de verliezen goedgemaakt, nadat Trump een tariefpauze van 90 dagen instelde voor de meeste landen, met uitzondering van China. Toch staat de S&P 500-index nog altijd zo'n 12 procent lager vergeleken met het hoogtepunt van medio februari.
De invoerheffingen baren beleggers om twee redenen zorgen. Ten eerste zijn financiële markten beducht voor de impact die invoerheffingen kunnen hebben op de economische groei in de VS, waardoor er de afgelopen weken op Wall Street veel gesproken werd over een mogelijke recessie.
Ten tweede maken handelaren zich zorgen over het inflatoire effect van de tarieven, omdat bedrijven tariefgerelateerde prijsstijgingen kunnen doorberekenen aan consumenten. De angst voor een hogere inflatie leidt ook tot bezorgdheid over mogelijke stagflatie, het nachtmerriescenario van een economie met lage groei en hardnekkig hoge inflatie.
Volgens de enquête van Bank of America denkt 80 procent van de fondsbeheerders dat het grootste bijkomende risico voor financiële markten is dat de handelsoorlog tot een wereldwijde recessie zal leiden. De afgelopen vijftien jaar heeft geen hoger percentage van beleggers gelijktijdig een dergelijk risico genoemd, aldus analisten van Bank of America.
Ondertussen verwacht 90 procent van de fondsbeheerders dat wereldeconomie de komende twaalf maanden stagflatie staat te wachten.

Het ziet er echter niet naar uit dat de druk van de handelsoorlog snel zal afnemen. Tijdens de pauze van 90 dagen voor de handelstarieven onderhandelen de VS met tientallen landen over de onderlinge handelsafspraken. Ondertussen heeft het Witte Huis gedreigd met een tarief van zelfs 245 procent op importen uit China, waarmee de spanning tussen de twee landen verder dreigt op te lopen.