- Nederland krijgt 133 miljoen euro van de Europese Unie om onderzoek te doen naar de techniek fotonica voor de productie van computerchips.
- Hierbij gebruikt men licht in plaats van elektriciteit voor het transporteren van informatie. Zo kunnen apparaten energiezuiniger worden.
- Het geld vloeit toe naar onderzoekscentra in Enschede en Eindhoven.
- Lees ook: Nederland mikt op eigen, grote chipfabriek: ASML, overheid en andere partijen steken €100 miljoen in fabrikant Smart Photonics
Nederland krijgt 133 miljoen euro van de Europese Unie (EU) om een nieuw type chips te maken. In Enschede en Eindhoven verrijzen daarvoor faciliteiten rondom de techniek fotonica.
Dat melden diverse media, waaronder De Telegraaf, op basis van een bericht van het ministerie van Economische Zaken.
Nederland krijgt een groot deel van het totale budget van 380 miljoen euro dat de Europese Unie voor de techniek beschikbaar heeft gesteld.
Nieuwe techniek voor computerchips kan apparaten energiezuiniger maken
Bij fotonica gebruikt men licht plaats van elektriciteit om razendsnel informatie te transporteren. De techniek is essentieel voor het energiezuinig maken van apparaten of het opzetten van snelle internetverbindingen.
Nederland geniet in de EU rondom fotonica enige faam, vanwege de grote investeringen die hier gedaan worden in het project PhotonDelta. Hierbij werken tientallen bedrijven samen aan het ontwikkelen van de technologie.
In Enschede en Eindhoven zullen de lokale technische universiteiten en onderzoeksinstituut TNO het PhotonDelta-project verder van de grond proberen te krijgen. Dat zij in Nederland aan fotonische chips kunnen werken, heeft te maken met het succes van ASML in Veldhoven, dat Nederland al een gidsland maakte op het gebied van chips.
Den Haag hoopt dat Nederland door deze investering uit kan groeien tot marktleider op het gebied van fotonica, net zoals ons land dat is op chipgebied.