Nederland heeft vorig jaar 5 procent meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2014. Daarmee wordt het een hele uitdaging om de klimaatdoelen voor 2020 te halen en komt de discussie over de sluiting van kolencentrales op scherp te staan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte  maandag bekend dat Nederland in 2015 196 miljard kilogram aan CO2-equivalenten heeft uitgestoten, 5 procent meer dan een jaar eerder.

De stijging in 2015 werd onder meer veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales meer vervuilende steenkool en minder aardgas verstookten. Ook werd er in 2015 meer gas verstookt voor de verwarming van woningen en kantoren dan in het jaar ervoor.

(klik voor uitvergroting)

Uitstoot-van-broeikasgassen-16-09-02

Urgenda-zaak

De uitstoot kwam vorig jaar 12 procent lager uit vergeleken met 1990. Maar de regering moet rekening houden met de gerechtelijke uitspraak in de Urgenda-zaak van vorig jaar. De rechter in die zaak oordeelde dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en dat de uitstoot in 2020 met 25 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990.

Eén van de discussiepunten is de optie om vervroegd kolencentrales te sluiten om aan de klimaatdoelen te voldoen. Volgens onderzoekers van CE Delft is de goedkoopste optie om een reductie van 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen te halen in 2020 de sluiting van één of twee nieuwe kolencentrales.

Kamp wil kolencentrales niet vervroegd sluiten

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil geen nieuwe kolencentrales sluiten. Twee oude uit de jaren negentig dichtgooien is nog te verdedigen, maar de nieuwe centrales ,,zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen'', zei de bewindsman in WNL op Zondag.

Kamp voelt daar niks voor en komt binnenkort met berekeningen waaruit zou blijken dat dat ook niet nodig is. ,,Het is veel verstandiger de oude vervuilende centrales in Duitsland en Polen te sluiten'', zei hij verder. In april schreef de minister al aan de Tweede Kamer het sluiten van de twee oude centrales te overwegen, bovenop de vijf centrales die al worden gesloten. Dit najaar hakt het kabinet de knoop daarover door.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl