ABN Amro, ING en Rabobank hebben een verlies geleden van 20 miljard euro op probleemkredieten sinds het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden. Dat blijkt zaterdag uit een eigen onderzoek van NRC Handelsblad.
Dergelijke verliezen worden door iedereen in de samenleving gevoeld. Banken hebben een deel van de stroppen terugverdiend door onder meer spaarrentes te verlagen en de rentes op kredieten te verhogen. Ook hebben ze het salaris van personeel gekort.
Rabobank verlaagt als eerste Nederlandse grootbank zijn spaarrente komende week tot onder de 1 procent. Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht dat ook de andere grootbanken, ABN Amro en ING, hun spaarrentes komende weken onder de 1 procent brengen.
Angst
Bij banken is de angst voor nieuwe stroppen een van de redenen waarom de kredietverlening mondjesmaat blijft, terwijl die juist cruciaal is voor het functioneren van de economie. Economen wijzen op de gebrekkige kredietverlening als medeoorzaak van het zwakke herstel. De drie banken zijn samen goed voor 75 procent van de kredietverlening.
De banken vrezen dat de verliezen de komende jaren nog verder zullen oplopen. ABN Amro, ING en Rabobank hebben daarvoor in hun stroppenpotten nog eens 20 miljard euro gereserveerd. Dat bedrag zal waarschijnlijk niet volledig verdampen, banken treffen doorgaans meer voorzieningen dan ze aan verliezen verwachten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl