Binnen de Europese Unie en de NAVO groeien de zorgen over Russische agressie van binnenuit in Oost-Europese staten. De vrees neemt toe dat Moskou de Russische minderheid in bijvoorbeeld EU-lidstaat en NAVO-bondgenoot Letland opstookt tegen de regering.

Op een veiligheidsconferentie vrijdag in de Letse hoofdstad Riga werd over het gevaar gesproken. Het is ook een thema op een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Riga.

Een groeiend koor deskundigen, defensieplanners en beleidsmakers wijst op de mogelijkheid van een dergelijke aanval van binnenuit, meldden Letse media.

De Russen steunden al pro-Russische opstanden in onder meer Georgië en nu in Oekraïne. In Letland is zo’n kwart van de bevolking etnisch Russisch. Letse politici spreken openlijk over een Russische propagandaoorlog via (sociale) media met als doel Letland te destabiliseren.

Angst als strategisch wapen

Het huidige Rusland zet angst in als een strategisch wapen tegen Letland en de andere Baltische staten Estland en Litouwen, stelde een veiligheidsdeskundige in Riga. “Er zit een doel achter alle propaganda: Moskou wil aantonen dat een lidmaatschap van de EU en NAVO niet voldoende bescherming zal bieden als die landen geen goede relatie onderhouden met Rusland.”

Met haar campagne van misleidende informatie wil de Russische regering ook de politieke krachten in de Baltische staten versterken die "zeer hartelijke contacten" onderhouden met het Kremlin, aldus de expert.

'Rusland is bedreiging voor Baltische staten'

Vorige maand zei de Britse regering al te vrezen dat Rusland zal proberen de Baltische staten te destabiliseren. Volgens minister Michael Fallon van Defensie is het Russische optreden op de Krim en in Oost-Oekraïne een voorbeeld van wat kan gebeuren in Letland, Estland en Litouwen. Het gaat volgens Fallon bijvoorbeeld om cyberaanvallen of pogingen om spanningen tussen etnische Russen en andere bevolkingsgroepen te laten oplaaien.

De NAVO moet volgens de minister dan ook "klaar zijn voor iedere vorm van agressie van Rusland". Volgens Fallon is geen sprake van een nieuwe Koude Oorlog met de Russen, omdat de situatie al "vrij warm" is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl