Afvalverwerker Spaarnelanden heeft een handigheid bedacht om werknemers die elektrisch willen rijden via private lease te steunen, met voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. En het mag van de fiscus.

Daarover schrijft het Financieele Dagblad donderdag. De regeling, bedacht door fiscaal medewerker Erwin Fenneman van Spaarnelanden, werkt als volgt.

Stel: de werknemer regelt zelf een auto met private lease voor 466 euro per maand. Dit bedrag wordt vervolgens als onderdeel van het brutoloon meegeteld via een vergoeding bij de werkgever.

Dus in plaats van 466 euro regulier brutoloon krijgt de werknemer een vergoeding van eenzelfde bedrag. Omdat het een vergoeding is, krijg je dit bedrag netto uitgekeerd.

Het financiële voordeel voor de werknemer is het verschil tussen de vergoeding voor de leasekosten (de werkgever vergoedt de 466 euro) en de derving van het ingeleverde reguliere loon (de 466 euro bruto zou netto 256 euro hebben opgeleverd). Per saldo levert dit 210 euro per maand extra op.

Als voordeel voor de werkgever noemt het FD dat die zelf geen elektrische auto's beschikbaar hoeft stellen, via bijvoorbeeld een leasewagen van de zaak.

Private lease: kosten elektrische auto gedekt door de werkgever

Punt is wel dat de werknemer risico loopt, als die vóór het aflopen van de termijn van het private leasecontract uit dienst gaat of wordt ontslagen.

De werknemer loopt immers de kans het volle bedrag van de private lease-kosten te moeten betalen, als de bruto-nettoregeling ophoudt. Fiscaal medewerker Fenneman van Spaarnelanden zegt hierover tegen Business Insider dat er bij private lease sowieso een toets is of je de volle lasten kunt dragen: "Dat is hetzelfde als bij een hypotheekaanvraag."

Verder kunnen er verschillen zijn in private leasecontracten wat betreft de voortijdige beëindiging: "Soms is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot beëindiging bij ontslag standaard meegenomen in het contract. In andere gevallen kun je je hiervoor bij de leasemaatschappij bijverzekeren."

Fenneman wijst er ook op dat het inruilen van regulier brutoloon voor een vergoeding van de private-leasekosten betekent dat de werkgever over dat stukje van het brutoloon geen sociale premies afdraagt. "Je fiscale loon is dan lager. Het is goed om te beseffen dat dit gevolgen heeft voor de ww-uitkering of de wia (arbeidsongeschiktheidsregeling)."

LEES OOK: De doorbraak van private lease: waarom steeds meer consumenten geen nieuwe auto kopen