Voor leaserijders is het fiscale tarief van de bijtelling voor privégebruik de afgelopen jaren flink gestegen, althans voor wie geen elektrische auto koos. Tegelijk is het fenomeen private lease steeds populairder geworden.
Maar wat zijn precies de verschillen tussen een leaseauto van de werkgever of private lease? En waar moet je op letten?
Bij steeds meer bedrijven in Nederland kunnen werknemers kiezen voor een persoonlijk mobiliteitsbudget in plaats van een zakelijke leaseauto. Met dat budget kun je vervolgens zelf kiezen hoe je wilt reizen: je kunt een trajectkaart voor de trein kopen, zelf een auto aanschaffen of voor een private leaseauto kiezen.
Voor wie zo min mogelijk gemak wil inleveren ten opzichte van een zakelijke leaseauto, is een private leaseauto een aantrekkelijke optie. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de auto, verzekeringen en onderhoud en hoeft dus eigenlijk alleen nog maar te tanken. Daardoor zijn de kosten heel voorspelbaar.
Maar is het aantrekkelijker om zakelijk te leasen, of om voor een mobiliteitsbudget te kiezen en dan voor een private leaseauto te gaan? We zetten de voor- en nadelen van beide opties tegenover elkaar.
En daarbij meteen even een disclaimer: omdat de hoogte van het mobiliteitsbudget per bedrijf verschilt, moet je daar rekening mee houden om zelf een goede financiële afweging te kunnen maken.
Overeenkomsten zakelijke leaseauto en private lease
De eerste overeenkomst is duidelijk: bij allebei de opties weet je (vrijwel) precies wat je per maand betaalt. Veel werknemers krijgen een tankpas bij hun zakelijke leaseauto, waar ze ook de motorbrandstof voor privékilometers mee kunnen betalen. In dat geval weet je precies wat je per maand kwijt bent.
Bij private lease weet je, op het tanken na, ook precies wat je auto iedere maand kost. Als je weet hoeveel kilometers je per maand ongeveer rijdt en wat het verbruik van je auto is, kun je een redelijke inschatting maken van wat het tanken je iedere maand zal kosten.
Daarnaast heb je in beide gevallen recht op vervangend vervoer. Per leasemaatschappij zal er verschil zijn hoe snel je een vervangende auto krijgt als je eigen auto bijvoorbeeld voor een beurt langs moet bij de dealer of door schade niet kan rijden. Maar vaak hoef je niet langer dan een dag of drie zonder vervoer te zitten.
Ook over je verzekering hoef je je niet druk te maken. Bij zowel zakelijke leaseauto's als private leaseauto's regelt je leasemaatschappij de verzekering.
Bij zowel private lease als zakelijke lease betaalt, in het geval van schade, je werkgever het eigen risico als de schade onder werktijd is ontstaan.
Is de schade in privétijd ontstaan, dan betaal je bij private lease het eigen risico zelf en mag je werkgever het eigen risico ook doorbelasten. Maar dat moet dan wel in verhouding zijn met wat je normaal gesproken betaald zou hebben, als je privé verzekerd zou zijn.
Voor het onderhoud hoef je bij zowel zakelijke leaseauto's als private leaseauto's niet extra te betalen. Datzelfde geldt voor het vervangen van de banden en voor pechhulp in Nederland.
Verschillen tussen private lease en leaseauto van de werkgever
Dan de verschillen. Het grootste verschil zit 'm natuurlijk in de kosten die jij direct moet betalen. Bij een zakelijke leaseauto ben je alleen de kosten van de fiscale bijtelling voor privégebruik kwijt en, afhankelijk van de afspraken die je met je werkgever maakt, wellicht ook die van het tanken.
Als je een private leaseauto hebt, ben je naast de kosten voor je brandstof ook de kosten van het contract kwijt. Die liggen doorgaans wat hoger dan de kosten voor de bijtelling.
Een voorbeeld: voor een Volvo V60 ben je, bij een inkomen onder de 68.507 euro, maandelijks 292 euro aan fiscale bijtelling voor privégebruik kwijt.
Als je via een private leaseconstructie in diezelfde auto wil rijden, kost dat je bij Volvo minimaal 649 euro per maand - en dan kun je maar 10.000 kilometer per jaar rijden. Je vaste lasten zijn dus wat hoger, maar dat wordt als het goed is gecompenseerd door je mobiliteitsbudget.
Een ander verschil is het type auto dat je kunt kiezen. Als je via je werkgever een zakelijke leaseauto krijgt, ben je vrijwel altijd gebonden aan een budget en soms ook aan een merk. Bij private lease is dat niet geval. Je kunt zo bewust mogelijk met de kosten omgaan, maar als jij van mooie auto's houdt, word je niet beperkt door de wensen van je werkgever.
Daarnaast levert private lease in sommige gevallen wat minder administratie op dan een zakelijke auto. Als je de zakelijke leaseauto alleen voor werk gebruikt, en daarom geen bijtelling betaalt, moet je een rittenregistratie bijhouden. Bij een private leaseauto is dat niet nodig.
Wat gebeurt er als je weggaat bij je werkgever?
Dan is er nog één belangrijk punt waar je goed over na moet denken. Wat gebeurt er met de auto als je je baan opzegt? Een private leasecontract is namelijk niet zomaar vroegtijdig op te zeggen. Vaak komt daar een opzegboete van duizenden euro's bij kijken.
Volvo rekent bijvoorbeeld een opzegboete van minimaal 3 maanden huur, waardoor de Volvo V60 uit het eerdere voorbeeld minstens 1.947 euro zou kosten om op te zeggen.
Als je een zakelijke leaseauto hebt, verschilt het per werkgever wat er met de auto gebeurt. In sommige gevallen wordt de opzegboete betaald door de werkgever, maar het komt ook voor dat de werknemer voor die kosten moet opdraaien. Het is dus goed om na te gaan hoe dat bij jouw werkgever is geregeld. Vaak staat dat in je contract.
Bij private lease is het duidelijk wie die opzegvergoeding moet betalen: jijzelf, tenzij je het geen probleem vindt om de auto en bijkomende vaste lasten te houden. En ook over die opzegvergoeding zou je natuurlijk afspraken kunnen proberen te maken met je werkgever.
Het is hoe dan ook goed om de algemene voorwaarden van de leasemaatschappij door te lezen voor de auto die jij op het oog hebt. Zo voorkom je vervelende verrassingen op het moment dat je vroegtijdig van je leaseauto af wil.