Twee grote private equity-investeerders, CVC en KKR, stappen uit afvalverwerker Van Gansewinkel. Zo’n 50 schuldeisers geven 60 procent van hun vordering op en worden de nieuwe eigenaar.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.
CVC en KKR, gerenomeerde private equity-investeeders, namen Van Gansewinkel in 2007 over en voegden het samen met een andere aankoop, AVR. Ze financierden de deals met veel vreemd vermogen, waardoor het nieuwe Van Gansewinkel een schuld van 1,8 miljard meekreeg.
Deze methode is gebruikelijk in de private-equitywereld, maar is niet onomstreden. Bedrijven met een gezonde cashflow moeten zo een groot deel van hun winst gebruiken om de schulden te financieren. De investeerders maken tegelijkertijd een groot rendement op het geïnvesteerde eigen vermogen.
In de jaren na de overname kreeg Van Gansewinkel grote problemen om haar schuldenberg te financieren. In plaats van de beoogde groei in afval, daalden de hoeveelheden. Mede door de economische crisis die kort na de deal inzette. Het afstoten van AVR bood onvoldoende soelaas.
Eind vorig jaar zetten de eigenaren het bedrijf in de verkoop, maar er werden geen kopers gevonden. De toenmalige topman stapte op. Sinds 1 januari leidt Marc Zwaaneveld het bedrijf.
Vijfjarenplan
Hij maakt een vijfjarenplan, waarbij herfinanciering een noodzaak was. Die is de afgelopen maanden rondgekomen. De tientallen schuldeisers worden straks de nieuwe eigenaar. Tot de zomer, wanneer de herfinanciering daadwerkelijk plaatsvindt, kunnen zij nog onderling handelen in het schuldenpapier.
Zwaaneveld wil niets horen van kritiek op de private equity-partijen als zouden ze hun eigen belang hebben gesteld boven dat van de onderneming: "Integendeel. Zowel schuldeisers als aandeelhouders hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Daar wil ik mijn waardering voor uitspreken."
De schuldeisers zien nu af van 60 procent van hun vorderingen, waardoor er voor Van Gansewinkel een schuld van 320 miljoen euro resteert.
Zwaaneveld wil zich blijven concentreren op afvalverwerking en recycling in Nederland en België. Hij wil de banden aanhalen met recyclingbedrijven en nog zwaarder inzetten op hergebruik.
Bij Van Gansewinkel werken 5.500 mensen. Vorig jaar boekte het een omzet van 962 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 99 miljoen euro. Door een afschrijving op goodwill bedroeg het netto verlies 549 miljoen euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl