- Op papier zijn de vooruitzichten voor de economie in 2025 gunstig voor ondernemers.
- Het kabine-Schoof heeft meerdere plannen om het bedrijfsleven te helpen.
- Toch worden ondernemers ook geraakt, met name op het gebied van innovatie.
- Lees ook: Dit wordt het financiële plaatje voor Nederland in 2025, volgens het kabinet-Schoof.
Het kabinet-Schoof presenteerde dinsdag op Prinsjesdag zijn eerste begroting. Met de Miljoenennota van 2025 weten ook ondernemers wat ze kunnen verwachten van de regering in het komende jaar.
De vooruitzichten voor de economie zijn voorzichtig positief, met een verwachte groei van 1,5 procent in 2025, een stijging van de koopkracht en hogere lonen.
Welke plannen heeft het kabinet voor bedrijven en ondernemers? Business Insider licht 5 maatregelen eruit.
1. Fiscale maatregelen: mkb-winstvrijstelling, tarief box 2 omlaag
- De zogenoemde mkb-winstvrijstelling wordt in 2025 verlaagd naar 12,7 procent, van 13,31 procent dit jaar. Eerder waren er plannen om dit fiscale voordeel te beperken tot 12,03 procent, maar daar grijpt het kabinet-Schoof dus minder hard in.
- De verhoging van de CO2-heffing voor de industrie gaat niet door.
- Verlaging tarief box 2: wie meer dan 5 procent van de aandelen van een bv of coöperatie heeft, bezit een zogenoemd "aanmerkelijk belang" dat onder box 2 van de inkomstenbelasting valt. In 2024 zijn er twee schijven in box 2. Het inkomen (bijvoorbeeld dividend) tot 67.000 euro wordt belast tegen 24,5 procent. Daarboven geldt een tarief van 33 procent. Het kabinet-Schoof wil het hoogste tarief in box 2 terugbrengen naar 31 procent in 2025. De schijfgrens komt vanaf volgend jaar te liggen op 67.804 euro.
- De renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting stijgt. Bedrijven morgen rente aftrekken van de belastbare winst, maar de rente is nu niet aftrekbaar als die meer dan 20 procent van de winst bedraagt. Dit percentage wordt verhoogt naar 25 procent.
- De fiscale regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen, blijft bij nader inzien toch bestaan. De eerder voorgenomen afbouw wordt teruggedraaid. Voor de jaren 2025 en 2026 blijft de grens liggen op 30 procent van het loon waarover geen belasting hoeft te worden betaald. In 2027 wordt dit verlaagd naar 27 procent.
2. Minder regelgeveing, meer ondernemen
Om ondernemers te ontlasten, komen er maatregelen voor het bedrijfsleven om te zorgen dat ze minder zaken hoeven te regelen. Enkele voorbeelden:
- Geen extra Nederlands regels meer bovenop Europese regels. Deze ‘koppen’ worden herzien of helemaal afgeschaft.
- Bestaande regels worden vereenvoudigd om te zorgen dat ze makkelijker kunnen worden nageleefd. Toezichthouders krijgen hier een rol in.
- Er komt een Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), die in een vroegtijdig stadium adviezen geven over nationale regelgeving, alsmede bij de beoordeling van nieuwe regels en voorstellen vanuit de Europese Unie.
3. Flexwerkers en schijnzelfstandigheid
Op de arbeidsmarkt staan enkele veranderingen in beleid en regelgeving te wachten die veel bedrijven en organisaties raken, met als doel de werkzekerheid te vergroten.
- Uitzendkrachten en flexwerkers moeten eerder in aanmerking komen voor breedtecontracten en er moet duidelijkheid komen wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige moet worden gezien. De Belastingdienst gaat daarop controleren.
- Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
- Kleine en middelgrote bedrijven moeten werknemers straks kunnen onderbrengen bij een andere werkgever als deze een jaar lang ziek is.
4. Minder innovatie, wel geld voor financiering en groei
Op het gebied van innovatie en financiering zijn er klappen voor de Nederlandse economie, waar veel geld voor innovatie juist goed afstraalt op het bedrijfsleven.
- Zo verdwijnt het Nationaal Groeifonds, waardoor bijna 7 miljard euro minder geïnvesteerd zal worden in innovatie. Er komt wel meer geld bij InvestNL en via de WBSO-subsidie, maar het is fors minder dan waar het bedrijfsleven de afgelopen jaren op kon rekenen.
- Voor InvestNL en Invest International is in totaal een miljard euro vrijgemaakt, vooral bedoeld voor ondernemers en bedrijven met duurzame projecten. De WBSO-subsidie, waarbij bedrijven belastingvoordeel krijgen voor innovatieve projecten, gaat naar 1,5 miljard euro.
5. Een betere en snellere afwikkeling van faillissementen
Faillissementen, met name bij kleine en middelgrote bedrijven, moeten beter afgewikkeld worden, om de impact op alle betrokken partijen te verlagen. In het vervolg moeten zakelijke zekerheidsrechten, zoals het pandrecht en het insolventierecht, beter geanalyseerd worden, en moet een curator beter gefinancierd worden.