Een groot deel van de lastenverlichting van 2016 komt binnen via een verlaging van de inkomstenbelasting. Tegelijk sleutelt het kabinet aan de belasting op spaargeld en beleggingen in box 3.

Het zoet van 2016 komt deels binnen via de inkomstenbelasting. Voor inkomensdelen tussen de 19 duizend en 66 duizend euro gaan de belastingtarieven in schijf  twee en drie omlaag in 2016. Vooral voor 65-minners scheelt dat behoorlijk.

Onderstaande tabel laat zien hoe dat er precies uitziet.

(klik voor uitvergroting)

tarieven inkomstenbelasting

Maar dit is niet het enige. Opmerkelijk is dat het kabinet het inkomensdeel dat onder de derde schijf valt fors verhoogt, waardoor voor hogere inkomens een kleiner deel van het inkomen in de vierde schijf van 52 procent valt.

Dit jaar ligt de grens van de derde en vierde schijf op 57.585 euro, in 2016 moet dat 66.421 euro worden.

(klik voor uitvergroting)

schijfgrenzen

Mogelijk is het geschuif met de schijfgrenzen bij de inkomstenbelasting een uitruil tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. Voor de VVD wordt het wellicht beter verteerbaar dat de hoogste vermogens iets meer belasting gaan betalen op spaargeld en beleggingen in box 3.

Vermogensbelasting box 3

De aanpassing van de vermogensbelasting in 2017 valt grotendeels uit, zoals eerder deze maand al uitlekte. Er komt een systeem waarbij wordt uitgegaan van een hoger fictief rendement over hogere vermogensdelen. Onderstaande tabel uit de Miljoenennota vat de belangrijkste punten samen.

(klik voor uitvergroting)

box 3

Het kabinetsvoorstel komt er concreet op neer dat in de eerste vermogensschijf een effectief tarief geldt van 0,87 procent (2,9 procent rendement tegen 30 procent belast) op het vermogen, in de tweede schijf 1,41 procent (4,7 procent rendement belast tegen 30 procent) en in de derde schijf 1,65 procent (5,5 procent rendement belast tegen 30 procent)

Fiscale partners mogen hun vermogen nog steeds onderling zo verdelen dat optimaal gebruik wordt gemaakt van het lagere tarief in de eerste schijf die tot 100 duizend euro vermogen loopt.

Meer weten over de fiscale veranderingen? Z24 organiseert op 1 december a.s. de Belastingbespaardag voor Ondernemers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl