Voor ondernemers verandert er in 2015 relatief weinig. Pas in 2016 en 2017 biedt het kabinet Rutte II waarschijnlijk lastenverlichting voor ondernemers. Een overzicht.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bood op de eerste dinsdag van september het beroemde koffertje met de miljoenennota officieel aan de Tweede Kamer aan.
Z24 spitte de stukken van Prinsjedag door en concludeert dat het bedrijfsleven in 2015 met rust wordt gelaten. Er zijn per saldo geen lastenverzwaringen, maar ook geen verlichtingen. Wel komt er een einde aan eerder ingevoerde heffingen.
Einde crisisheffing
Het kabinet legt sinds een aantal jaren de zogenoemde ‘crisisheffing’ op: werkgevers moeten een extra afdracht doen van 16 procent op lonen, voor zover salarissen boven de 150 duizend euro uitkomen. In 2015 komt deze crisisheffing te vervallen. Dat scheelt werkgevers 500 miljoen euro.
Einde bankenbelasting
Financiële instellingen blijven in 2015 verschoond van de bankenheffing die ze dit jaar wel betalen, als de bijdrage aan de redding van bankverzekeraar SNS Reaal. Dat scheelt zo’n 1 miljard euro.
Sociale lasten werkgevers omlaag
De sociale lasten voor werkgevers gaan omlaag volgend jaar. Dat komt vooral door de beperking van de fiscale aftrekbaarheid van pensioenopbouw boven een inkomen van 100 duizend euro, waardoor werkgevers minder bijdragen aan de pensioenopbouw voor hogere inkomens.
Daarnaast nemen de werkgeverslasten voor de Wgf-premie met 900 miljoen euro af volgend jaar. Dat is een premie die werkgevers betalen voor het Sectorfonds of Algemeen werkloosheidsfonds. WW-uitkeringen worden de eerste zes maanden uit dit potje betaald.
Werkkostenregeling definitief
De werkkostenregeling (WKR) wordt per 1 januari 2015 verplicht. Het staat werkgevers niet meer vrij te kiezen tussen de 'oude' regels voor vrije vergoedingen en de WKR. Dat moet de administratieve lasten voor bedrijven en de Belastingdienst verlagen.
In de nieuwe regeling krijgen bedrijven naast enkele specifieke onbelaste vergoedingen een vrije
ruimte van 1,2 procent van de loonsom. Die mogen ze gebruiken om naar eigen inzicht vergoedingen te verstrekken. Komt het vergoedingsbedrag boven die grens uit, dan moeten werkgevers 80 procent belasting betalen over dat extra bedrag.
Lage btw voor bouw blijft geldig
Het kabinet verlaagde de btw op renovatie en herstel in maart 2013 van 21 naar 6 procent. Daardoor is het voor huiseigenaren momenteel extra aantrekkelijk om hun woning of tuin te laten aanpakken. De lage btw op renovatiewerk blijft in 2015 tot 1 juli geldig. Een meevaller voor de bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector.
Buitenlandse boetes niet langer aftrekbaar
Zoals eerder al aangegeven, wil het kabinet dat boetes die Nederlandse bedrijven in het buitenland betalen niet meer aftrekbaar zijn voor de winstbelasting in Nederland. Het onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse boetes is "in het huidige tijdsgewricht niet langer wenselijk", schrijft het kabinet, en zou tegen het rechtsgevoel van veel burgers indruisen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl