Het kabinet wil de komende jaren miljarden vrijmaken om door belastingverlaging zo’n 100.000 extra banen te scheppen.
In totaal moeten de lasten met 15 miljard euro omlaag. Voor zo’n 10 miljard gebeurt dat door verschuivingen in het belastingstelsel. 3 tot 5 miljard zijn nodig om ongewenste inkomenseffecten op te vangen.
Dijsselbloem rekent op meevallers
Dat geld moet volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën uit meevallers komen. Ook moet de btw omhoog. Nieuwe bezuinigingen in zorg en sociale zekerheid komen er niet, liet vicepremier Lodewijk Asscher weten.
Het kabinet kondigde zijn plannen voor een belastinghervorming dinsdag (Prinsjesdag) aan. Volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) gaat het kabinet zoeken naar draagvlak ervoor bij de oppositie. Dat is nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben.
Oppositie niet happig
De reacties uit de oppositie stemmen nog niet hoopvol. D66-leider Alexander Pechtold noemt het ontbreken van een duidelijke dekking voor de belastingherziening ,,zeer teleurstellend”. ChristenUnieleider Arie Slob betitelde de aanpak van het kabinet als ,,procesmatig”. D66 en ChristenUnie zijn ‘bevriende’ oppositiepartijen. Samen met de SGP hebben zij het kabinet al diverse keren aan steun in de Eerste Kamer geholpen.
De miljoenennota en andere begrotingsstukken voor 2015 bevatten verder weinig nieuws. Vrijwel alles was al uitgelekt. Door een lastenverlichting van 1 miljard gaan de meeste Nederlanders er in 2015 op vooruit, gemiddeld een half procent. Gepensioneerden en alleenverdieners profiteren nauwelijks of niet van de koopkrachtvooruitgang.
Samson: reden tot optimisme
De reacties van de oppositie op troonrede en miljoenennota waren overwegend negatief. Volgens CDA en D66 toont het kabinet te weinig ambitie en daadkracht, PVV-leider Geert Wilders vond de troonrede een ,,flutverhaal'' en de SP noemde de toespraak van de koning ,,een mooi STER-spotje voor het kabinet''.
Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is er reden tot optimisme, ,,maar ook reden voor enige voorzichtigheid en realisme. We moeten ons inrichten op een wereld die niet alleen maar vriendelijk voor ons is en dat doen we ook. Bijvoorbeeld door onze economie sterker te maken.'' VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet lichtpuntjes in de economie. ,,Het kabinet is goed bezig en moet koers houden.''
De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag met Rutte over de kabinetsvoornemens.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl