- Prinses Amalia wil geen uitkering tijdens haar studietijd, heeft ze in een brief laten weten aan demissionair premier Mark Rutte.
- Ze geeft aan zich ‘ongemakkelijk’ te voelen zolang ze geen tegenprestatie kan leveren.
- De uitkering, van omgerekend 4.000 euro per dag belastingvrij, zorgde eerder nog voor een politiek relletje in de Tweede Kamer.
Prinses Amalia wil geen uitkering als zij eind dit jaar achttien jaar wordt.
“Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere coronatijd”, schrijft ze in een brief aan demissionair premier Mark Rutte.
Ze gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten.
Amalia zou rond de 1,5 miljoen euro per jaar krijgen na haar 18e verjaardag. Dan wordt ze troongerechtigd. Een deel van het bedrag is bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding.
Ze wordt op 7 december volwassen en zou dan dit jaar nog ongeveer 111.000 euro ontvangen.
Omgerekend komt haar uitkering neer op ongeveer 4.000 euro per dag. Ter vergelijking ontvangt demissionair premier Rutte op dagbasis zo'n 455 euro – en daar moet de belasting nog vanaf.
Lees ook: Prinses Amalia is jarig! Over exact 2 jaar krijgt ze een vette uitkering van €4.000 per dag
Ze wil geen onkostenvergoeding, omdat "ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken". Overigens gaat de prinses niet meteen studeren. Ze slaagde deze week voor het gymnasium en wil na de zomervakantie een ‘gap year’ nemen, schrijft ze aan de premier.
Politieke relletje om uitkering
Drie jaar geleden zorgde de toekomstige uitkering van Amalia nog voor een politiek relletje. Een groot deel van de oppositie vond de uitkering van 1,5 miljoen euro euro per jaar veel te hoog, zeker omdat het nog tientallen jaren kan duren voordat Amalia de troon bestijgt.
Premier Rutte wilde het bedrag echter niet verlagen.
“We doen er veel aan om topinkomens te beperken", zei toenmalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold daarover destijds. "Mag je dan nu niet zeggen: we hebben nog vijf jaar de tijd voordat prinses Amalia achttien is, laten we er nog eens naar kijken? Dat lijkt me niet toch niet zo raar. 1,5 miljoen euro is een boel zakgeld.”
Rutte zei vorig jaar oktober in de Kamer de discussie over het inkomen van Amalia en koning Willem-Alexander moeilijk te vinden. De premier wees er toen op dat de hele Kamer in 2007 met het huidige systeem heeft ingestemd. Dat moet zorgen voor stabiliteit in het inkomen van de koning.
Uit een eerdere peiling van Business Insider bleek dat mensen het minst graag meebetalen aan het Koninklijk Huis. Het jaarbudget van Amalia stond op de derde plaats.
Lees ook: Geen belastinggeld naar Koninklijk Huis: dit zijn de minst geliefde publieke uitgaven en belastingen
Als reactie op de ontvangen brief van Amalia schrijft Rutte terug dat hij "begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen". "Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie", aldus de premier.
Meer blauw bloed? Bekijk ook deze stukken eens:
- Dit zijn de 10 rijkste leden van Europese vorstenhuizen – met prinses Beatrix in de top 5
- Dit zijn de baarden van de Oranjes: van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander
- De koning bespotten op Koningsdag? Kijk deze klassiekers van LuckyTV nog eens terug
- Dit is het prestigieuze college in Wales waar prinses Alexia twee jaar naar school gaat – het lesgeld bedraagt minimaal $95.000
- Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu nummer 66 in de Quote 500