Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix, is maandagochtend overleden op Paleis Huis ten Bosch. De prins werd onlangs naar het paleis overgebracht vanuit het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.
Friso (44) vertrok in 1998 voor zijn werk naar Londen. Daar ging hij achtereenvolgens aan de slag bij de zakenbank Goldman Sachs, waar hij zijn loopbaan 5 jaar later afsloot als vicepresident ‘investment banking’.
Hij werkte bij Wolfensohn & Company in Londen en bij TNO in Delft, en kwam in 2011 bij Urenco, waar hij werd benoemd tot financieel directeur. Die positie werd vorig jaar opgegeven vanwege de gezondheidstoestand van de prins.
Huwelijk met Mabel
Friso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. De verloving, bijna een jaar eerder, zorgde voor veel ophef toen bleek dat Mabel in het verleden contacten had gehad met de drugscrimineel Klaas Bruinsma en het paar in de gesprekken met toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende daarover veel had verzwegen. Ook koningin Beatrix was niet alles verteld.
Balkenende vertrouwde het stel niet meer en weigerde parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Friso verloor daardoor met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Voor de troonopvolging zelf had het geen consequenties omdat prinses Máxima op dat moment al haar eerste kind had gekregen.
Niet naar de McDonald's
Mabel en Friso kregen samen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden.
Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald’s zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid. Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel.
Studiebol
De op 25 september 1968 in Utrecht geboren en op Drakensteijn opgegroeide prins, kreeg van zijn ouders al vroeg alle ruimte om zijn eigen weg te kiezen. Hij was weliswaar tweede in de lijn van troonopvolging achter broer Willem-Alexander, maar dat had geen consequenties voor zijn opleiding. Friso heeft die vrijheid altijd zeer gewaardeerd.
Hij bleek een studiebol en ging na 2 jaar studeren in Berkeley in Californië aan de slag in Delft (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Rotterdam (bedrijfseconomie) waar hij achtereenvolgens in 1994 en 1995 afstudeerde. Voor beide studies verdiepte hij zich in mogelijkheden tot verbetering van efficiency in de luchtvaartindustrie. Bij de Oost-Europese maatschappij WizzAir kon hij dat later ook in de praktijk brengen. Friso koppelde er ook nog een studie aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau aan vast, waar hij een MBA behaalde.
Sportief
Prins Friso was evenals zijn andere familieleden sportief. Hij hield van autorijden en golfen, en was van kinds af aan vertrouwd met de skihellingen van Lech waar de koninklijke familie jaar in jaar uit op wintersportvakantie gaat.
Op 17 februari 2012 ging Friso samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger off piste skiën waarbij de prins werd bedolven onder een lawine. Zijn hart stond door zuurstofgebrek 50 minuten stil en hij raakte in coma van waaruit hij niet is ontwaakt. Vanuit Oostenrijk werd hij overgebracht naar Londen waar hij enige tijd werd behandeld.