Goede doelen waaraan prins Andrew is verbonden en sponsors van zijn maatschappelijke activiteiten beraden zich of zij de relatie met de in opspraak geraakte hertog van York nog wel willen voortzetten. Volgens de Financial Times hebben in elk geval KPMG en Aon laten weten afstand te nemen van de prins om hun eigen reputatie te beschermen.
Andere bedrijven hebben de Britse zakenkrant verteld dat ze hun betrokkenheid bij bijvoorbeeld Pitch@Palace, waar jonge ondernemers hun ideeën en startups voor het voetlicht kunnen brengen, heroverwegen of tegen het licht houden. Voor de prins zou het afhaken van sponsors als de Bank of China, Bosch en anderen rampzalig zijn.
Maar bedrijven zijn niet de enige die twijfelen over de band met Andrew. Studenten van de universiteit van Huddersfield willen ook af van Andrew als ‘chancellor’, een stap die het universiteitsbestuur vooralsnog niet bereid is te zetten.
Vriendschap met Jeffrey Epstein
Prins Andrew ligt de laatste tijd onder vuur vanwege zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, de onder meer van misbruik van minderjarige meisjes beschuldigde Amerikaanse zakenman.
Ook na de veroordeling en celstraf van Jeffrey Epstein bleef de prins met hem omgaan. De 59-jarige zoon van koningin Elizabeth heeft daar achteraf spijt van en heeft zo de Britse koninklijke familie in de steek gelaten, zei hij in een gesprek met BBC Newsnight.
"Het probleem is dat ik hem bleef zien ook nadat hij was veroordeeld. Daar heb ik mezelf de das omgedaan omdat dat niets is voor een lid van de koninklijke familie met de hoogste normen. Ik heb de familie daar in de steek gelaten, zo simpel is het", aldus de hertog van York.
Veel kritiek op het BBC-interview
Het interview deed veel stof opwaaien. Critici noemden zijn optreden rampzalig en buitengewoon pijnlijk. Ze noemden hem arrogant en een vrouwenhater die geen greintje medeleven kan opbrengen voor de slachtoffers van Epstein. Commentatoren vroegen zich af waarom koningin Elizabeth toestemming voor het vraaggesprek heeft gegeven.
"Ik verwachtte een treinongeluk. Maar dit was een vliegtuig dat tegen een olietanker vloog, waardoor een tsunami ontstond die een kernexplosie veroorzaakte, zo slecht", zei royalty-journalist Charlie Proctor.
Advocaten van een aantal slachtoffers van Epstein meenden dat Andrew niet voor de BBC-camera's, maar voor de FBI of de New Yorkse politie een verklaring had moeten afleggen. Een eerste opiniepeiling gaf aan dat 83 procent van de ondervraagden vond dat hij zijn publieke optredens moet opgeven.
Het BBC-interview was aanleiding voor Andrews media-adviseur Jason Stein om op te stappen. De spindoctor was bang dat een interview averechts zou werken. De Britse prins zelf staat nog steeds achter zijn besluit om het gesprek over Epstein aan te gaan voor de BBC-camera's.
Seks met een minderjarig meisje
In hetzelfde interview ontkende Andrew ook dat hij meerdere keren seks zou hebben gehad met een minderjarig meisje. Het slachtoffer, Virginia Roberts Giuffre, beschuldigt hem daar al jaren van.
Andrew zei dat hij in elk geval voor één van de keren een alibi heeft, namelijk dat hij met een van zijn dochters in een pizzatent zat.
Giuffres aantijging dat Andrew tijdens het dansen overvloedig zweette, deed hij af met de bewering dat hij in die tijd niet kón zweten, omdat hij tijdens zijn dienst in de Falklandoorlog een overdosis adrenaline had gekregen, wat transpireren onmogelijk maakte.
Andrew beschuldigd van racisme
En het wordt nog erger voor Andrew. De prins is nu ook beschuldigd van racisme. Een oud-werknemer van voormalig premier David Cameron beweert in de Evening Standard dat Andrew het n***er-woord heeft gebruikt. Het Britse hof ontkent de beschuldigingen.
Volgens Rohan Silva zou de hertog van York de racistische term in 2012 hebben laten vallen tijdens een vergadering op Buckingham Palace. Ook zou hij tegen Silva, die van Sri Lankaanse afkomst is, hebben gezegd dat hij het nooit ver zou schoppen als hij "een witte man zou blijven spelen".
Silva besloot na de uitzending van het interview van zaterdag zijn verhaal te doen. "Nog een lange tijd erna nam ik mezelf kwalijk dat ik de prins niet heb geconfronteerd met zijn woordkeuze en daar heb ik nu nog steeds spijt van. Hij werd overduidelijk niet gecorrigeerd door de mensen om zich heen waardoor zulk kwetsend taalgebruik gewoon wordt getolereerd."