Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen in het voetbal lijkt op het eerste gezicht meer op een onoverbrugbare kloof dan een gap. Bij het WK voor vrouwen, dat vrijdag is begonnen, is het prijzengeld zelfs meer dan 13 keer lager dan bij het WK voor mannen afgelopen jaar.
Voor de vrouwen ligt er bij elkaar 30 miljoen dollar klaar, bij het laatste WK voor mannen was dat 400 miljoen dollar. De grootste verrassing van de prijzenpot voor het WK is echter hoe snel de vrouwen het gat met de mannen aan het dichtlopen zijn.
In 2015 was het prijzengeld voor het WK Voetbal bij de vrouwen maar de helft van wat het dit jaar is. Het geld dat omgaat in het vrouwenvoetbal neemt bovendien ieder jaar exponentieel toe. Dat zegt Ebru Koksal, de voorzitter van de Women in Football campagne uit het Verenigd Koninkrijk tegenover de Financial Times. Over vier jaar zal het prijzengeld dus waarschijnlijk nog een stuk hoger liggen.
Voor FIFA president Gianni Infantino lijkt het duidelijk: er moet veel meer geïnvesteerd worden. De mogelijke omzet loopt nog ver achter bij de werkelijke bedragen. Met een kijkerspubliek van een miljard mensen zou het WK volgens Infantino zeker 1,5 miljard dollar omzet moeten kunnen maken.
Lionel Messi is 326 keer Ada Hegerberg waard
Niet alleen belangenbehartigers en bonden zijn optimistisch over de toekomst van de dames. Belangrijker nog: de sponsors geloven er ook wel in. Black and Decker-moedermaatschapij Stanley zorgt sinds vorig jaar voor het hele budget van het vrouwenteam van Barcelona, 3,5 miljoen euro.
Superster bij de Catalanen is de Nederlandse Lieke Martens, die als enige speelster meer dan 100.000 euro uit de zakken van het gereedschapsmerk krijgt.
De verschillen met de mannen zijn desondanks nog enorm. Voor het geld van één Lionel Messi heb je 326 keer Gouden Bal-winnares Ada Hegerberg. Bij haar club, het Franse Olympique Lyonnais, zien ze net als in Barcelona het enorme potentieel van hun vrouwelijke speelsters.
Hegerberg is nog geen Messi, maar zou er al bijna 390.000 euro verdienen en de ontwikkelingen gaan steeds sneller.
Meer geld voor Oranje
Olympique Lyonnais en Barcelona zijn het bewijs dat de claims vanuit de FIFA over de grote potentie geen gebakken lucht zijn. In Frankrijk claimt men inmiddels quitte te spelen en tekende de club een sponsordeal met Mastercard. Nu de wedstrijden steeds meer publiek trekken is er dus inderdaad meer ruimte voor lucratieve deals, hogere omzetten en - uiteindelijk - beter betaalde speelsters.
Al die ontwikkelingen gaan sommigen nog niet ver genoeg. De Australische voetbalbond dreigt de FIFA voor de rechter te slepen als het prijzengeld in de WK's niet gelijk wordt getrokken.
Binnen de KNVB bestaat al een plan om de vrouwen evenveel te gaan betalen als de mannen. Tot 2021 moeten de vergoedingen vanuit de bond verder omhoog gaan. Het streven is dat daarna in 2023 de vergoedingen voor de Oranje Leeuwinnen even hoog zijn als bij de mannen. Investeringen werken, bewijzen de verschillende clubs inmiddels en Ebru Koksal voorspelt in de FT dat het vrouwenvoetbal er een winstgevende business mee wordt.