- Tekenen dat de Chinese economie herstelt na de Covid-dip van de afgelopen maanden sijpelen door bij de vraag naar metalen.
- Na een forse terugval in de afgelopen weken, stijgen prijzen van metalen als zink en tin maandag.
- Vorige week herhaalde president Xi Jinping de groeidoelstelling voor 2022 van ongeveer 5,5 procent en zei hij dat de regering maatregelen zal nemen om die doelstelling te halen.
- Lees ook: Hoe extreem is de huidige hoge inflatie? Bekijk deze grafiek die teruggaat tot 1901!
De prijzen van basismetalen als zink, nikkel, aluminium, lood, koper en tin tonen herstel, na de grootste prijsdaling in een jaar afgelopen week. De hoop dat de vraag naar metalen weer toeneemt door het herstel van de Chinese economie na de coronadip in het land stuwt de prijzen.
Ook meldt de Amerikaanse bank Goldman Sachs in een rapport dat de wereldwijde voorraden van metalen nog altijd beperkt zijn, wat de prijs opdrijft.
Uit cijfers van het Chinese statistiekbureau bleek dat de Chinese industrie iets van herstel toont na de dip als gevolg van de strenge coronamaatregelen, waardoor de productie in het land werd verstoord. Het effect van de beperkingen in mei was minder schadelijk dan in april, omdat veel steden de strenge maatregelen wat begonnen af te zwakken. Economen verwachten dat de Chinese economische activiteit deze maand verder is aangetrokken, hoewel het herstel wel gematigd blijft.
De metalenprijzen koersen desondanks nog altijd af op de grootste driemaandelijkse daling sinds de financiële crisis van 2008 door de vrees voor een wereldwijde recessie.
De LMEX-index van zes basismetalen daalde vorige week met 6,7 procent. Dat was de grootste wekelijkse daling sinds juni vorig jaar. Maandag lieten alle metalen op de London Metal Exchange een lichte stijging zien. Zink steeg met ruim 1 procent tot 3.387 dollar per ton.
Chinese industrie toont tekenen van herstel
De Chinese industrie toont iets van herstel na de dip als gevolg van de strenge coronamaatregelen in het land waardoor de productie werd verstoord. Volgens de nieuwste cijfers van het Chinese statistiekbureau daalden de winsten van de bedrijven in de maand mei op jaarbasis nog wel. Maar de daling was minder sterk dan in april.
Door de versoepelingen van de maatregelen in China, dat geen besmettingen tolereert, waren bedrijven in staat vorige maand de productie te hervatten en hun logistiek en verkoop te verbeteren. De winsten van de bedrijven daalden daarbij in mei met 6,5 procent op jaarbasis. Dat was een maand eerder nog 8,5 procent.
Fabrieken hebben het tijdens de laatste uitbraak moeilijk gehad. Door de lockdowns en andere maatregelen werd de productie verstoord. Het effect van de beperkingen in mei was minder schadelijk dan in april omdat veel steden de strenge maatregelen wat begonnen af te zwakken. Het herstel verloopt evenwel traag omdat autoriteiten alles op alles zetten om nieuwe besmettingen te voorkomen.
Uit eerdere gegevens bleek dat de industrie in mei 0,7 procent meer produceerde dan een jaar eerder, waar dat een maand eerder nog een daling van bijna 3 procent betrof. Dat was al een signaal dat ook de inkomsten van de bedrijven zouden verbeteren.
Beijing heeft herhaaldelijk beloofd de groei te stimuleren. Vorige week herhaalde president Xi Jinping de groeidoelstelling van het land voor 2022 van ongeveer 5,5 procent en zei hij dat de regering maatregelen zal nemen om die doelstelling te halen. Kenners vragen zich af of dat voldoende zal zijn. Zij rekenen in doorsnee op 4 procent economische groei.