- De gemiddelde prijs van hotelkamers in Nederland kan dit jaar uitkomen op 125 euro.
- Hiermee is sprake van een forse stijging vergeleken met coronajaar 2021, maar vergeleken met 2019 ligt de gemiddelde kamerprijs slechts 5 euro hoger.
- Het herstel van de hotelmarkt kan in 2023 wel vertraging oplopen, zo verwacht adviesbureau Horwath HTL.
- Lees ook: Zakelijke reiziger boekt voorzichtig meer hotelovernachtingen, maar Amsterdam zit nog fors onder pre-corona niveau
Prijzen van hotelkamers in Nederland stijgen dit jaar naar verwachting naar gemiddeld 125 euro per nacht, tegen een gemiddelde van 88 euro in 2021. Dat is een forse toename, maar vergeleken met drie jaar geleden is sprake van beperkt herstel. In 2019 lag de gemiddelde kamerprijs per nacht namelijk op 120 euro.
Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag zijn jaarlijkse Hosta-rapport publiceerde.
Het herstel van de Nederlandse hotelmarkt na de coronacrisis dreigt volgend jaar te vertragen. Sinds het einde van de laatste lockdown trok de markt weer aan, maar in 2023 zullen de wereldwijde economische problemen de hotelmarkt parten spelen.
Voor het rapport heeft het bureau ongeveer vierhonderd drie-, vier- en vijfsterrenhotels onderzocht. Evenals andere sectoren kampt ook de hotelbranche met de gevolgen van inflatie, hogere energiekosten en personeelstekorten. Horwath HTL verwacht dat de inflatie volgend jaar afneemt, maar dat de economische groei stagneert.
Dit jaar laat de Nederlandse hotelmarkt een sterke groei zien. Volgens Horwath HTL kan de landelijke bezettingsgraad dit jaar uitkomen op ongeveer 62 procent, mocht de groei doorzetten. Met een gemiddelde kamerprijs van zo'n 125 euro, zou de omzet per kamer daarmee op het dubbele uitkomen van het niveau van vorig jaar. Toch is dat nog altijd onder het niveau van voor de coronacrisis.
Mocht de economie in de tweede helft van 2023 weer aantrekken, dan wordt voor 2024 weer rekening gehouden met een sterk herstel van de hotelmarkt.
Naar verwachting kan de landelijke bezettingsgraad in 2025 uitkomen op het niveau van voor de coronacrisis.