- Het kabinet Rutte IV wil een prijsplafond instellen voor de prijzen van stroom en gas, waarbij een kuub gas maximaal 1,50 euro mag kosten en een kilowattuur stroom maximaal 0,70 euro.
- Het prijsplafond wordt gekoppeld aan verbruikslimieten die op 1.200 kuub gas per jaar en 2.400 kWh stroom komen te liggen.
- Vanaf november zouden energieleveranciers de maandelijkse termijnbedragen die huishoudens betalen, al moeten kunnen verlagen.
- Lees ook: Dit zijn 3 stappen die je kunt zetten als je rekeningen niet meer kunt betalen – plus: tips voor energierekening, hypotheek en zorgpremie
Het kabinet Rutte IV wil de kosten van de energierekening voor huishoudens beperken door het instellen van een prijsplafond voor gas en stroom
Het kabinet denkt hierbij aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit. Als de prijsontwikkeling meevalt kan het prijsplafond nog worden verlaagd. Het kabinet denkt dan voor gas aan een maximum van 1,20 euro per kuub.
Om te voorkomen dat een maximumtarief leidt tot hoger verbruik, wil het kabinet een volumegrens instellen van 1.200 kubieke meter gas en 2.400 kWh stroom op jaarbasis.
Als je dit doorrekent op basis van maximumprijzen van 1,50 per kuub gas en 0,70 euro voor een kWh stroom, kom je voor de leveringskosten van energie op 1.800 euro uit voor gas op jaarbasis en 1.680 euro voor stroom, dus in totaal 3.480 euro. Daarnaast betaal je voor energie nog een aantal vaste kosten.
Wat huishoudens momenteel voor tarieven betalen aan energieleveranciers verschilt sterk. Kijk je alleen naar de variabele tarieven voor nieuwe klanten in modelcontracten, dan ligt de gemiddelde prijs voor gas in september op 3,77 euro per kuub (inclusief belastingen) en op 0,86 euro per kWh (inclusief belastingen) voor stroom.
Veel bestaande klanten van energieleveranciers betalen echter andere, veelal lagere tarieven. Die zijn op te vragen bij de energieleverancier.
Het prijsplafond dat het kabinet ambieert zou een gemiddeld huishouden zo'n 2.280 euro op jaarbasis moeten schelen, ofwel 190 euro per maand. Die korting krijgen huishoudens vanaf 1 november, maar dit is wel "omgeven met onzekerheden", benadrukt het ministerie van Financiën.
Termijnbedragen voor energierekening gaan vanaf 1 november omlaag
De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet heeft met energiebedrijven afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Deze 'tussenversie' geeft ook vanaf dit najaar al de "hoognodige verlichting". De afgelopen dagen voerde het kabinet onder hoge druk overleg met energieleveranciers.
Uitwerking van het plan heeft "de hoogste prioriteit van het kabinet". Hoe duur het plan is en hoe het betaald gaat worden, moet nog duidelijk worden. De 5,4 miljard euro die het kabinet opzij had gezet voor de verlaging van de energiebelasting kan in elk geval worden ingezet: die verlaging gaat wegens de invoering van het plafond niet door.
Het kabinet kijkt ook naar het inzetten van overwinsten die vooral energiebedrijven maken. Als dit niet genoeg oplevert, gaat het kabinet in het voorjaar op zoek naar extra geld om het pakket te betalen.
Gemeenten die dit najaar al meer willen doen voor de armste huishoudens, kunnen 500 euro aan energietoelage voor volgend jaar al de komende maanden uitkeren. Verder komt er een noodfonds van het kabinet en de energieleveranciers "waarmee moet worden voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen".