- Vanaf 2023 geldt er in Nederland een prijsplafond voor energie, met maximale prijzen voor gas en stroom.
- Wat zijn de consequenties daarvan voor de energierekening van huishoudens? En hoe hoe zit het met de verbruikslimieten die gaan gelden voor het prijsplafond?
- Business Insider maakt een handig overzicht met alle essentiële informatie in een gratis whitepaper.
Huishoudens worden in 2023 geholpen om de energierekening betaalbaar te houden met een prijsplafond voor stroom en gas.
Vanaf 1 januari komt 2023 er een maximumtarief van 1,45 euro voor aardgas en 0,40 euro per kWh stroom. Daarnaast is er nog dit jaar een tegemoetkoming in de kosten voor de laatste twee maanden van 2022.
Hoeveel je met het prijsplafond in 2023 per maand gaat betalen voor stroom en gas, hangt af van je verbruik en welke andere maatregelen je hebt genomen. Denk bijvoorbeeld aan het zelf terugleveren van stroom die je opwekt met zonnepanelen.
Belangrijk bij de berekening is ook dat het nieuwe prijsplafond gaat gelden tot een gasverbruik van maximaal 1.200 kuub per jaar en een stroomverbruik van 2.900 kWh per jaar. Voor het verbruik boven deze limieten betaal je de marktprijs, ofwel het reguliere tarief van je energieleverancier.
Maar hoe pakt het precies uit voor jou? Heeft het volgend jaar nog zin om over te stappen van energieleverancier? En wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij het prijsplafond voor energie?
Als je je inschrijft voor onze handige nieuwsbrief over Personal Finance, die je 1 keer per week ontvangt, krijg je gratis onze whitepaper met alle berekeningen