De prijs van aluminium is woensdag naar het hoogste niveau gestegen in ruim drie jaar.
Ook de prijzen van een aantal andere industriële metalen liggen op zeer hoge niveaus, met uitzondering van koper en ijzererts.
De stijging van grondstofprijzen dit jaar is van groot belang voor de inflatie.
De prijs van aluminium steeg woensdag naar het hoogste niveau in ruim drie jaar, door de grote vraag vanwege het economisch herstel van de coronacrisis. Ook problemen in de toeleveringsketen drijven de prijs van het metaal verder op.
Op de Londense metaalmarkt steeg de aluminiumprijs naar 2.629 dollar per ton, omgerekend 2.237 euro. Daarmee werd het hoogste niveau aangetikt sinds april 2018.
Door de sterke vraag naar bijvoorbeeld auto’s en andere consumentengoederen is aluminium dit jaar al ruim 30 procent in prijs gestegen.
Verder speelt ook een brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium een rol bij het aanjagen van de prijs. Ook is het mogelijk dat China de aluminiumproductie gaat verlagen om zo de uitstoot terug te dringen. China is ’s werelds grootste producent van het metaal.
Hogere grondstofprijzen van invloed op inflatie
De stijging van grondstofprijzen dit jaar speelt een belangrijke rol bij het stijgen van de inflatie. Voor producenten van eindproducten is daarbij de vraag of ze hogere grondstofkosten kunnen doorberekenen in hun eigen verkoopprijzen.
Lees ook: Amerikaanse inflatie in juli 5,4% – vraag is of centrale bank sneller op de rem gaat trappen
Aluminium is hierbij niet het enige industriële metaal dat te maken heeft met een forse prijsstijging. Hieronder tonen we de prijzen van zes andere industriële metalen.
Te zien is dat ook de prijzen van lood, koper, nikkel, zink en tin nog altijd op relatief hoge niveaus liggen. Dit geldt niet voor de prijzen van koper en ijzererts, die sinds de piekniveaus van respectievelijk mei en juli weer iets zijn teruggevallen.