Ripple (XRP) blijft maar doorstijgen.
De cryptomunt is donderdag rond 10.00 uur 3,75 dollar waard, volgens Coinmarketcap.com. Beurssite finanzen.nl houdt het op 3,16 dollar.
Op 1 december noteerde de ripple nog rond de 0,25 dollar. In iets meer dan een maand is de digitale munt dus vijftien keer zoveel waard geworden.
Eind december schoot de ripple voor het eerst flink omhoog, na de aankondiging dat Ripple’s Aziatische dochter en een groep Japanse creditcardbedrijven een nieuw consortium gaan oprichten. Doel van het consortium: onderzoeken in hoeverre de blockchaintechnologie toegepast kan worden in betalingsverkeer met creditcards.
“Aziaten vallen als een blok voor ripple”, aldus Alexej Ivanov in Forbes. Ivanov is CEO en medeoprichter van Polynom Crypto Capital, een Moskouse vermogensbeheerder van cryptomunten en blockchain.
Ripple haalde bitcoin cash op 14 december in als de op drie na grootste cryptomunt op de markt. En sinds eind december is ripple zelfs groter dan ethereum.
Overigens is ripple niet nieuw – het werd in 2012 in het leven geroepen door wat toentertijd Ripple Labs heette om aan de hand van blockchaintechnologie internationale betalingen, transacties en bankafwikkelingen te versnellen.
Terwijl de gangbare munten als bitcoin, ethereum en litecoin, een transparant systeem nastreven dat vrij van overheidsbemoeienis is, werkt Ripple juist met banken samen. Je kunt ermee in secondes overschrijvingen doen – ook naar het buitenland.
Ripples worden niet gemined zoals bij bitcoin, maar alle munten zijn in handen van het bedrijf achter de cryptomunt, dat ze beetje voor beetje in circulatie brengt. Ruim 60 procent van alle ripples is nog in bezit van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf.
Die scheve verhouding is waardoor de ripple ook wel wordt gezien als de anti-bitcoin. In plaats van een gedecentraliseerde en onafhankelijke munt is bij de ripple alle macht in de handen van een partij.
“Ripple is highly centralized & XRP is more akin to a PayPal account than a trustless system like bitcoin.... It's hard to come up w any rational reason why XRP exists in the Ripple protocol, other than as a means for Ripple to make money. Lots of money.“ https://t.co/c52yl5joiG
— Laura Shin (@laurashin) January 4, 2018
Volgens kenners profiteert ripple ook van het feit dat crypto-investeerders hun beleggingen willen spreiden. Dat is te zien aan het aandeel in de cryptomarkt van bitcoin.
De belangrijkste digitale munt is een stuk minder dominant geworden. De totale marktwaarde van de bitcoin bedraagt bijna 250 miljard dollar, circa 33 procent van de totale waarde van alle cryptomunten. Een jaar geleden lag dat percentage nog op zo'n 85 procent.