Huizenprijzen zijn in Nederland op jaarbasis nog behoorlijk gestegen in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemiddelde ging het om een plus van 10,6 procent, zo bleek afgelopen week uit cijfers van makelaaarsclub NVM.

Maar er zijn wel flinke onderlinge verschillen tussen regio’s in Nederland. Kijk je naar de ontwikkeling op jaarbasis, dan valt op dat aan de ene kant in de regio Amsterdam nog steeds sprake is van forse stijgingen. Maar buiten de Randstad stijgen prijzen ook snel in regio’s als Noord-Limburg en Zuidwest-Drenthe.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: 5 regio’s in de min, maar ook nog flinke stijgingen

Maar wat betaal je nu in absolute zin voor een huis in verschillende regio’s. Business Insider is wat dieper in de NVM-cijfers gedoken en heeft een overzicht gemaakt van de gemiddelde prijs van woningen per 100 vierkante meter in 40 regio’s die de NVM volgt.

Het effect van procentuele stijgingen van de huizenprijs maakt immers nogal uit, afhankelijk van het absolute prijsniveau waar je mee rekent. Als de gemiddelde huizenprijs in een regio 300.000 euro is, dan betekent een stijging van 10 procent dat er 30.000 euro bij komt. Praat je over een regio met een gemiddelde huizenprijs van 600.000 euro, dan is 10 procent erbij een plus van 60.000 euro. Dat scheelt in absolute zin flink wat geld.

In de kaart hieronder kun je het overzicht zien van de gemiddelde huizenprijs per 100 vierkante meter in verschillende regio's. Door met de muis over de kaart te gaan zie je de prijs in een regio.

Het plaatje met de kaart van Nederland toont een bekend beeld: huizenprijzen in Amsterdam en omstreken zijn veruit het hoogst. Daarbuiten is een zone die een deel van de Randstad beslaat en enkele provincies daarbuiten, waar prijzen iets minder hoog zijn.

Tot slot heb je de echte periferie in delen van Zeeland, Limburg en het Noorden van Nederland, waar de gemiddelde huizenprijs per 100 vierkante meter relatief laag is.

Huizenprijs per 100 m2: van Amsterdam tot Delfzijl

Kijk je naar de extremen dan ligt de gemiddelde prijs per 100 vierkante meter in Amsterdam op 672.500 euro in het tweede kwartaal van dit jaar. Daar past de gemiddelde prijs in Delfzijl en omgeving van 216.300 euro ruim drie keer in.

Na Amsterdam is de agglomeratie Haarlem ook zeer prijzig, met een gemiddelde prijs van woningen per 100 vierkante meter van 586.900 euro.

De drie duurste regio's daarna zijn Het Gooi en de Vechtstreek (522.800 euro), Utrecht (469.500 euro) en de agglomeratie Leiden en de Bollenstreek (454.800 euro)

De grote stedelijke centra van 's Gravenhage (429.500 euro) en Groot-Rijnmond/regio Rotterdam (378.000 euro) volgen op enige afstand.

Voor wie in de Randstad werkt, maar liever net daarbuiten wat goedkoper woont is Flevoland nog relatief aantrekkelijk met een gemiddelde huizenprijs per 100 vierkante meter van 351.400 euro. Ook in West-Noord-Brabant en Midden-Noord-Brabant zit je rond dit prijsniveau.

Met de opkomst van thuiswerken tijdens de coronapandemie kan het wellicht interessant zijn om goedkoper te gaan wonen wat verder buiten de Randstad, ook al heb je daar een baan. Dit hangt uiteraard af van het aantal thuiswerkdagen en de reiskosten.

LEES OOK: Duur wonen in de Randstad dichtbij je werk, of verhuizen, meer reizen en thuiswerken: zo kunnen de maandlasten uitpakken