Het Witte Huis is het meest beroemde gebouw aan de Pennsylvania Avenue in Washington, maar er is een veel minder bekend overheidsgebouw vlak daarnaast dat al decennialang een grote rol speelt in de Amerikaanse diplomatie.
Het Blair House, een paar stappen verwijderd van het noordelijke gazon van het Witte Huis, is het officiële presidentiële gastenverblijf.
Sinds de Tweede Wereldoorlog dient het als “het meest exclusieve hotel ter wereld” en zijn er staatshoofden, royals en aanstaande presidenten ontvangen. De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte blijven er drie dagen tijdens hun officiële staatsbezoek, het eerste tijdens het presidentschap van Trump.
Hoewel het Witte Huis de belangrijkste ontmoetingslocatie blijft voor Amerikaanse presidenten en hun buitenlandse bezoekers, is ook het gastenverblijf van belang.
Neem een kijkje in het Blair House.
Blair House is het officiële presidentiële gastenverblijf.
Het ligt schuin tegenover het Witte Huis op 1651 Pennsylvania Ave.
Blair House werd gebouwd vanaf 1820 als huis voor Joseph Lovell, hoofdarts van het Amerikaanse leger.
In 1836 kocht Francis Blair, een goede vriend en aanhanger van president Andrew Jackson, het huis voor 6.500 dollar.
In 1942 nam de Amerikaanse overheid het over tijdens het presidentschap van Franklin D. Roosevelt.
Sindsdien dient het als officieel gastenverblijf voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, staatshoofden en andere delegaties die op bezoek komen in Washington.
Het echtpaar Macron verblijft van 23 tot 25 april in Blair House tijdens hun officiële staatsbezoek aan de VS. Het eerste tijdens het presidentschap van Trump.
President Harry S. Truman woonde vier jaar in het Blair House toen het Witte Huis werd gerenoveerd.
In 1950 probeerden twee Puerto Ricaanse nationalisten een aanslag te plegen op Truman in het gastenverblijf. De politie voorkwam dat ze het huis binnendrongen en schoot een van hen dood en verwondde de ander.
Tegenwoordig is Blair House een complex van "vier ogenschijnlijk met elkaar verbonden huizen" met 110 kamers verspreid over zo'n 6.500 vierkante meter. Technisch gezien is dat groter dan het Witte Huis.
Bronnen: US State Department, Blair House
Elk van de veertien gastenverblijven in het Blair House heeft "een complete badkamer, drie formele dinerkamers, twee grote conferentiekamers een keuken met een chef en sous-chef, een volledig ingerichte beautysalon, een fitnessruimte en een wasvoorziening."
Bron: Blair House
Er zijn ook conferentieruimtes, een bibliotheek en veel zitruimtes voor intiemere ontmoetingen. Alles in een heel traditionele en luxe stijl.
"Omdat Blair House geen hotel is voelt het voor gasten vaak alsof ze in een persoonlijke woning verblijven", stond in een artikel uit 2001 van het State Magazine van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bron: State Magazine
Alleen mensen die officieel zijn uitgenodigd door de president mogen er verblijven.
Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor presidenten die wachten om ingezworen te worden tijdens de overgangsperiode.
Als een voormalige president overlijdt, mogen familieleden voorafgaand aan de begrafenis ook in het Blair House verblijven.
Het verblijf wordt officieel gerund door het zogeheten Office of the Chief of Protocol. Fulltime stafmedewerkers zijn verantwoordelijk voor onderhoud, schoonmaak en het huis in orde maken voor bezoekers.
Sinds de grootscheepse verbouwingen in de jaren tachtig is Blair House vaak de ontmoetingsplek geweest voor bilaterale onderhandelingen en gesprekken op hoog niveau.
Onder de gasten die in Blair House hebben overnacht zijn koningin Elizabeth II, koning Juan Carlos van Spanje, de Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Bezoekers ontmoeten meestal heel verschillende Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders in het huis.
Na een ontmoeting in het Witte Huis in 2015 liepen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping naar het Blair House voor een privédiner.
Een jaar later ontving minister John Kerry van Buitenlandse Zaken Aung San Suu Kyi, de burgerleider van Myanmar die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won.
Als buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders er verblijven, hangen er vlaggen van hun land in het verblijf.
Bron: Blair House
Hoewel er niet veel bekend is over het historische belang van het Blair House, heeft het in de loop der jaren een sleutelrol gespeeld in de Amerikaanse diplomatie.