De klokkenluider die aan de basis staat van een politieke rel in de Verenigde Staten is een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat zeggen althans drie anonieme bronnen tegen The New York Times.
Over de CIA-agent is verder niet veel bekend, behalve dat hij een tijd heeft gewerkt in het Witte Huis. De klacht die hij indiende die de zaak aan het rollen bracht, is donderdag openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat hij onder andere veel kennis had van het Amerikaanse Europabeleid en goed op de hoogte was van de Oekraïense politiek.
De advocaten van de klokkenluider willen tegen de krant niet bevestigen of hij bij de CIA werkt. Ze hebben The New York Times zelfs gewaarschuwd geen informatie over hem naar buiten te brengen, omdat hij daardoor gevaar kan lopen.
Uitleg hoofdredacteur
Dat advies heeft The New York Times bewust in de wind geslagen. “De rol van de klokkenluider, inclusief zijn geloofwaardigheid en zijn plaats binnen de regering, is essentieel voor het begrijpen van een van de belangrijkste kwesties waarmee het land wordt geconfronteerd: of de president van de Verenigde Staten macht heeft misbruikt en of het Witte Huis dat heeft verdoezeld”, laat hoofdredacteur Dean Baquet in het artikel weten.
De anonieme klokkenluider trok aan de bel over een telefoontje dat president Donald Trump voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. De functionaris luisterde zelf niet mee met het gesprek, maar zegt dat medewerkers van het Witte Huis hem informeerden over de inhoud. De kern van de klacht is dat Trump het gesprek zou hebben misbruikt voor politieke doeleinden.
Trump heeft een aantal keer geprobeerd het verhaal van de klokkenluider in diskrediet te brengen, door onder andere te melden dat hij het “van horen zeggen” heeft. Volgens Trump is hij nagenoeg een spion, evenals degenen die de informatie met hem hebben gedeeld. De president wil weten wie dat zijn, zo zou hij donderdag gezegd hebben aan de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties.
“Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider de informatie heeft gegeven, want dat is bijna een spion”, citeert de Los Angeles Times de president op basis van een opname van het gesprek. “Weet je wat we vroeger deden toen we slim waren? Ja? De spionnen en verraad, we handelden het een beetje anders af dan nu.”
Trump klaagt over heksenjacht
Nu er naar aanleiding daarvan een onderzoek is gestart naar een mogelijke afzetting van Trump beklaagt hij zich ook op Twitter over “de heksenjacht”. Hij vroeg zich af van wat voor ‘klokkenluider’ sprake is als die informatie van derden, van horen zeggen, verspreidt. Dit komt volgens Trump weer uit de koker van Democraten die in hun “heksenjacht” een nieuw verhaal lanceren met hulp van “de leugenachtige media”.
Hij beklemtoonde dat het omstreden telefoongesprek in juli met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski “keurig is verlopen” en dat hij er niet in heeft gedreigd. De rel over het telefoontje ontstond vorige week donderdag na een anonieme melding van de klokkenluider. Dat leidde tot ontzetting onder Democraten.
Zij beginnen nu een officieel onderzoek naar het afzetten van Trump. Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft die eerste stap in de impeachment-procedure dinsdag aangekondigd.
A whistleblower with second hand information? Another Fake News Story! See what was said on the very nice, no pressure, call. Another Witch Hunt!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 26, 2019
Trump zou druk hebben uitgeoefend op Zelenski om onderzoek te doen naar praktijken van de Democratische oud-vicepresident Biden en diens zoon Hunter Biden in de jaren rond de machtswisseling van 2014. Biden speelde een belangrijke rol bij de val de gekozen president Viktor Janoekovitsj begin 2014. Bidens zoon Hunter kreeg enkele maanden later een duur betaalde topfunctie bij een Oekraïens gasconcern zonder duidelijke taken.
Oekraïense aanklager: Hunter Biden deed niks verkeerd
Een voormalig hoofdaanklager van Oekraïne zegt dat de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden geen wetten in Oekraïne heeft overtreden. Joeri Loetsenko laat dat weten aan de Washington Post.
“Vanuit het perspectief van de Oekraïense wetgeving heeft hij niets overtreden”, zegt Loetsenko over Hunter Biden tegen de krant. Dat terwijl de advocaat van de Amerikaanse president Rudy Giuliani bij hem heeft geprobeerd verdenkingen tegen Hunter en zijn vader boven water te halen.
Loetsenko stapte eind augustus op als procureur-generaal. Zijn voorganger Viktor Sjokin was betrokken bij een corruptieonderzoek naar het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings, waar Hunter in 2014 een topfunctie kreeg. Sjokin werd in 2016 onder druk van Joe Biden, die toen vicepresident van de VS was, de laan uitgestuurd. Mede omdat hij door het Westen en het IMF vooral zelf met corruptie in verband werd gebracht.
Volgens Giuliani maakte ook Hunter zich schuldig aan corruptie, zonder daarvoor bewijs te leveren. Dat spreekt Loetsenko nu tegen. “Hunter Biden kan niet verantwoordelijk zijn voor schendingen van het management van Burisma die twee jaar vóór dat hij daar kwam plaatsvonden.”
Lees meer:
- 9 redenen waarom Donald Trump in 2020 de presidentsverkiezingen kan winnen
- 9 redenen waarom Donald Trump in 2020 de presidentsverkiezingen kan verliezen
- Deze 5 Democraten maken de grootste kans om het in 2020 op te nemen tegen Donald Trump
- Dit gebeurt er als Donald Trump en Melania zouden scheiden
- Zo ziet Donald Trump’s dag eruit: veel vrije tijd, weinig slaap en geen ontbijt