PostNL schreef in totaal 440 miljoen euro af op zijn belang van bijna 30 procent in het voormalige zusterbedrijf. Die afwaardering kwam door de afgeketste overname van TNT door het Amerikaanse UPS, waardoor de beurskoers van TNT sterk is gedaald. Afgezien van het belang in TNT boekte PostNL vorig kwartaal een nettowinst van 32 miljoen euro. Dat was nog maar iets meer dan de helft van de winst die een jaar eerder resteerde.
PostNL zag de omzet in de eerste 3 maanden van dit jaar nagenoeg stabiliseren op 1,07 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met bijna een derde tot 74 miljoen euro. De Nederlandse postmarkt kromp met 9,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf groeide wel op het gebied van de bezorging van pakjes en op buitenlandse markten.
Volgens verwachting
Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen voldeed het eerste kwartaal aan de verwachtingen. Ze herhaalde de voorspelling dat de postmarkt dit jaar met 8 tot 10 procent zal krimpen. De eerste stappen in de reorganisatie, die het bedrijf moet helpen met die achteruitgang om te gaan, noemde ze bevredigend. Ze wees er daarbij op dat de kwaliteit van de postbezorging verder is verbeterd.
Financieel directeur Jan Bos zei in een toelichting dat het bedrijf ,,goede vooruitgang” heeft geboekt met de reorganisatie die in 2015 zal worden afgerond. De vrijwillige uitstroom van personeel ligt daarbij op koers. De reorganisatie, waarbij 2700 tot 3500 banen verdwijnen, voorziet onder meer in het verkleinen van het aantal voorbereidingslocaties van 260 naar 125.
Bos stond ook stil bij het pensioenfonds, waarin PostNL 64 miljoen euro heeft bijgestort. De dekkingsgraad van het fonds, die aangeeft in welke mate pensioenen kunnen worden uitgekeerd, verbeterde tot 104,9 procent. Omdat dat hoger is dan de wettelijk minimum vereiste 104,1 procent, vervalt een voorwaardelijke bijstorting van nog eens 13 miljoen euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl