• PostNL mag er straks twee dagen over doen om niet-urgente brieven te bezorgen, dat stelt minister Beljaarts van Economische Zaken voor.
  • PostNL moet nu aan de eis voldoen dat minimaal 95 procent van de post binnen een dag bezorgd is, maar het bedrijf haalt die norm sinds 2019 niet meer.
  • Het bedrijf wil financiële steun van de overheid, maar Beljaarts wil op dit moment nog geen steun geven.
  • Lees ook: PVV-leider Geert Wilders voert druk op coalitie op en eist hoe dan ook asielnoodwet

PostNL mag er straks een dag langer over doen om niet-urgente brieven te bezorgen. De termijn gaat van maximaal 24 uur naar 48 uur. Een brief die op maandag op de bus gaat, moet – waarschijnlijk vanaf 2026 – uiterlijk op woensdag worden bezorgd, staat in het voorstel van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.

De bewindsman verbindt daar wel voorwaarden aan. PostNL moet zich verder wel aan de wettelijke regels houden, en krijgt geen financiële steun van de overheid. Voor medische post en rouwpost blijft gelden dat ze binnen een dag bezorgd moeten zijn.

PostNL heeft het al langer zwaar: er worden minder brieven gestuurd en de kosten van onder meer arbeid zijn hoog voor het bedrijf. Eerder dit jaar vroeg PostNL dan ook al om de wettelijke termijnen op te rekken naar twee dagen, en het bedrijf heeft al besloten om vanaf volgend jaar maximaal 48 uur te doen over zakelijke post.

Beljaarts is, net als zijn voorganger, niet te spreken over de slechte kwaliteit van postbezorging. Deze is “niet langer acceptabel”, vindt hij. Het plan om PostNL voor brieven wat meer tijd te geven, kan erbij helpen de kwaliteit te verbeteren.

PostNL moet nu aan de eis voldoen dat minimaal 95 procent van de post binnen een dag bezorgd moet zijn, maar het postbedrijf haalt die norm sinds 2019 niet meer. De minister stelt als voorwaarde voor de langere bezorgtermijn dat PostNL weer genoeg post op tijd bezorgt.

PostNL wil financiële steun

PostNL zegt blij te zijn dat de minister de noodzaak erkent om op korte termijn de bezorgtijd van post aan te passen, maar blijft erbij dat financiële steun van de overheid voor postbezorging nodig is.

Het bedrijf vreest dat het leveren van een basispakket aan postdiensten anders verlieslatend wordt. Dat laat een woordvoerster weten.

Beljaarts geeft in zijn voorstel aan voorlopig niet mee te willen gaan in de wens van PostNL om een overheidssubsidie. Maar hij zegt wel dat voor de toekomst een "realistisch financieringsmodel" moet worden uitgewerkt.

LEES OOK: Tweede Kamer wil helmplicht en minimumleeftijd 14 jaar voor fatbike