De Europese aandelenbeurzen schommelden dinsdagmiddag rond de slotkoersen van een dag eerder. Sterke kwartaalresultaten van bedrijven als DSM en Crédit Agricole boden enige steun aan de handel.

,,De ondertoon op beurzen blijft positief. De Amerikaanse centrale bank gaat mogelijk vanaf september minder obligaties opkopen, maar het belangrijkste is dat het ruime beleid wordt teruggedraaid omdat het economisch beter gaat en dat is juist goed voor de beurzen. In Amsterdam kwam DSM met mooie cijfers. Daarnaast wordt uitgekeken naar de resultaten van ING, Delta Lloyd, Aegon en SBM die in de komende 2 dagen naar buiten komen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 372,41 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 549,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven nagenoeg ongewijzigd, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent inleverde.

DSM

DSM ging aan kop in de AEX met een plus van 5,7 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. De herstructurering van het bedrijf ligt op koers en levert volgend jaar besparingen op van 150 miljoen euro. Dat bedrag loopt vanaf 2015 op tot tussen 200 en 250 miljoen euro.

Crédit Agricole behoorde tot de sterkste stijgers in Parijs met een winst van meer dan 1 procent. De op twee na grootste bank van Frankrijk zag de winst in het tweede kwartaal flink toenemen. Dat kwam onder meer door de verkoop van de onrendabele Griekse tak. Crédit Agricole boekte een winst van 696 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 482 miljoen euro.

Salzgitter

In Frankfurt zakte Salzgitter ruim 10 procent. Het op één na grootste staalconcern van Duitsland heeft voor de tweede keer de verwachtingen voor dit jaar verlaagd. Salzgitter heeft flink te lijden onder de crisis op de Europese staalmarkt en de dalende prijzen van metalen.

Munich Re leverde meer dan 4 procent in. De Duitse herverzekeraar heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar sterk zien dalen, als gevolg van aanzienlijk hogere claims door natuurrampen waaronder de overstromingen in Duitsland in het voorjaar. Deutsche Post won daarentegen ruim 3 procent na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,3281 dollar waard, tegen 1,3258 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 106,78 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 108,95 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl