Met één druk op je app binnen vijf minuten een luxe wagen met privé-chauffeur voor de deur. De startup Uber brengt vooruitgang in de wereld en levert ‘Your Private Driver On Demand’ in vele wereldsteden als Amsterdam, New York, London en Parijs. Als alternatief voor de reguliere taxi is Uber een makkelijke, stijlvolle en comfortabele manier om je te verplaatsen. Portret van een zzp’er in het kader van de Maand van de Bereikbaarheid, aangeboden door Vodafone.
Uber maakt steden toegankelijk door gebruikers en rijders met elkaar in contact te brengen. De app toont realtime op een plattegrond waar de Uber-rijders zich bevinden en hoelang het duurt voordat de chauffeur er is.
Na de rit ontvangt de gebruiker via de app een factuur met overzicht van de route. Een Uber bestellen kost wat meer dan een traditionele taxi, maar de luxe en het gemak van het concept is een gegeven waar gebruikers graag iets meer voor over hebben.
De zevende chauffeur van Uber
De 29-jarige Chris Beemer begint met collega Ben Achterberg in 2008 een chauffeurs- en limousinedienst voor de zakelijke markt waarbij directie- en VIP-vervoer centraal staat. Tijdens een rit hoort Beemer van een klant over de chauffeursdienst van Uber en besluit hij in het concept te duiken.
“Mijn klant kende Uber van zijn trips in Amerika en wat hij vertelde sloot perfect aan bij onze manier van werken. We hebben toen contact gelegd met Uber en in november 2012 gingen we een partnership aan. Ik was destijds de zevende chauffeur die toetrad en ik geloof dat er nu al meer dan 300 rijders zijn.”
Het unieke karakter van een chauffeursdienst als Uber blijkt voor Beemer een gouden greep te zijn. Per dag groeit het aanbod van Uber en halverwege 2013 investeert hij in een vierde luxe wagen en nieuw personeel. “We konden deze stap maken dankzij het succes van Uber. De Uber-gebruikers weten dat we ze met klasse vervoeren. De wagens zijn schoon, er is altijd wat te drinken en we bieden aan boord internet aan. Het gemak en comfort waar Uber voor staat levert gewoon werk op", aldus Beemer.
"In Amsterdam kun je kiezen tussen UberBlack, dat staat voor de Uber-service tegen de prijs van een taxi en UberLux, dat de beste chauffeurs en meest luxe wagens levert. Wij behoren tot de laatste categorie en ons wagenpark omvat momenteel drie verlengde Audi A8’s en een luxe versie van de Mercedes Viano.”
Mobiel internet van levensbelang
De dienst die Uber levert is uitsluitend online te gebruiken, dus op operationeel vlak is een perfecte verbinding met internet onontbeerlijk. Beemer: "Het mobiel online zijn is voor ons van levensbelang. Met de app levert Uber ons de technologie die voor ons opdrachten garandeert. Ze leveren ook de iPhone waar de app al op draait, inclusief een Vodafone-abonnement."
"Met deze app sluiten vraag en aanbod perfect op elkaar aan omdat de app heel efficiënt een klant verbindt aan een goede chauffeur", gaat Beemer verder. "Een gebruiker van de app logt in op het moment dat hij een chauffeur nodig heeft. Via GPS en Google Maps is dan binnen de app direct te zien waar de dichtstbijzijnde chauffeur zich bevindt en zo kan de klant direct een Uber bestellen. Is een rijder ingelogd, dan kan deze direct een rit accepteren. Alles gaat volledig on demand."
Niek van Leeuwen, directeur Nederland bij Uber, legt uit hoe belangrijk in zo’n traject de samenwerking met Vodafone is. "Door de snelle groei van Uber in nieuwe steden moeten we soms een paar honderd of soms zelfs een paar duizend chauffeurs aansluiten in een hele korte tijd. Dat vereist dat we snel smartphones met abonnementen moeten kunnen uitrollen. Vodafone denkt daarin heel goed met ons mee."
Lange werkweken moet je ervoor over hebben
Voor Beemer zijn lange werkweken geen probleem. Dat hij daarvoor dag en nacht bereikbaar moet zijn is een absolute voorwaarde. "Het netwerk van Vodafone moet het gewoon altijd doen. Zonder internet werkt Uber niet en loop ik omzet mis", aldus Beemer.
"Via de smartphone checken we onze emails, synchroniseer ik met m’n mensen de agenda’s, zien we elkaars wijzigingen en weten we exact wie voor Uber beschikbaar is. 90 procent van ons werk komt via e-mail binnen, dus dan snap je wel hoe belangrijk het voor de bedrijfsvoering is dat we altijd online zijn met een goede dekking."
"En ja, ik draai weken van 60 tot 70 uur, maar om wat moois van je onderneming te maken moet je dat ervoor over hebben, vind ik."
Dit is de derde bijdrage in een reeks van de maand van bereikbaarheid. Deze maand wordt mogelijk gemaakt door Vodafone.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl