- Per 1 april passen de overheid en bedrijven diverse financiële regelingen aan.
- Zo worden sigaretten duurder, komt er statiegeld op blikjes en gaan de variabele energietarieven omlaag.
- Business Insider inventariseert de 8 belangrijkste gevolgen voor je portemonnee.
- Lees ook: Belastingaangifte 2022: aftrekposten in box 3 voor je spaargeld en beleggingen – welke rekenmethode is voor jou het gunstigst?
Per 1 april 2023 passen de overheid en bedrijven diverse financiële regelingen aan. Dat heeft gevolgen voor de portemonnee van huishoudens.
Business Insider heeft een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste zaken die per 1 april veranderen voor je portemonnee.
Bekijk hieronder 8 dingen die invloed kunnen hebben op je persoonlijke financiën: van statiegeld op blikjes tot mogelijk hogere kosten voor het onderhoud van je cv-ketel.
1. Statiegeld op blikjes: €0,15 per blikje
Het kabinet wil dat er minder blikjes als zwerfvuil op straat belanden en voert daarom per 1 april 2023 statiegeld in op blikjes. Er wordt net als op kleine plastic flesjes 15 eurocent statiegeld geheven op blikjes. Alleen op blikjes met een speciale streepjescode en het logo “statiegeldblik” zit statiegeld. De blikjes mogen niet beschadigd zijn.
Volgens de NOS kun je lege blikjes straks inleveren bij ongeveer 5.000 supermarkten in dezelfde machines waar flessen ingeleverd worden. Daarnaast zijn er 22.000 andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.
2. Deadlines voor je belastingaangifte: 1 april en 1 mei
Je kunt tot 1 mei belastingaangifte doen, maar als je snel duidelijkheid wil hebben over het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, had je de belastingaangifte vóór 1 april moeten indienen. De Belastingdienst belooft dan dat een teruggave in de eerste helft van juli op je rekening staat. Die garantie geldt niet voor een aangifte tussen 1 april en 1 mei.
Lukt het niet vóór 1 mei aangifte te doen, kan je voor die datum uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Als de Belastingdienst daardoor pas na 1 juli een aanslag kan opleggen, dan betaal je belastingrente van 4 procent.
Lees ook: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes
3. Pakje sigaretten gaat gemiddeld 9 euro kosten door hogere accijns
De accijns op tabak gaat op 1 april met 1,22 euro omhoog. Er moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld voor een pakje sigaretten van twintig stuks. Een pakje shag gaat gemiddeld 14 euro kosten en de accijns op sigaren gaat 10 procent van de verkoopprijs bedragen.
Per 1 april 2024 volgt een nieuwe accijnsverhoging. Een pakje sigaretten wordt dan nog eens een euro duurder, een pakje shag 3 euro duurder en de accijns op sigaren gaat omhoog naar 11 procent van de verkoopprijs.
4. NIPT-test wordt gratis
Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april gratis een NIPT-test doen. Met de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) wordt onderzocht of een ongeboren baby het edwards-, patau- of downsyndroom heeft. Tot nu toe gold er bij de zorgverzekering een eigen bijdrage van 175 euro voor de test.
Ouders moeten van tevoren beslissen of ze naast de hierboven genoemde syndromen ook op de hoogte willen worden gesteld van nevenbevindingen. Die krijgen ze volgens de site Kekmama alleen te horen als ze ernstig kunnen zijn voor het kind, een hoger risico met zich meebrengen tijdens de zwangerschap of wijzen op een aandoening bij de moeder.
5. Verhogingen cao's per 1 april
Bij verschillende bedrijven, sectoren en de Rijksoverheid gaan de cao-lonen en/of toeslagen per 1 april omhoog. Zo krijgen medewerkers van schoonmakers- en glazenwassersbedrijven er volgens Backofficer 2,75 procent bij, medewerkers van DHL Logistics Nederland 3 procent en krijgt het personeel van de Nederlandse Gasunie een eenmalige uitkering van 500 euro.
Volgens de vorig jaar afgesloten cao van de Rijksoverheid gaan de salarissen van alle rijksambtenaren per 1 april met 3 procent omhoog. Dat is de tweede van drie stappen, want vorig jaar kregen ze er ook al 2,5 procent bij en een vast bedrag van 75 euro per maand. In 2024 gaan de lonen van rijksambtenaren met nog eens 1,5 procent omhoog.
6. Variabele energieprijzen omlaag bij grote aanbieders
De grote energieleveranciers Eneco, Vattenfall en Essent verlagen per 1 april hun variabele gas- en stroomtarieven. Een deel van de klanten van Eneco gaat in plaats van 0,75 euro per kilowattuur stroom 0,39 euro per kilowattuur betalen. Bij Essent en Vattenfall bedraagt het nieuwe tarief 0,48 euro per kilowattuur. Het prijsplafond ligt op 0,40 euro per kilowattuur.
De gasprijzen gaan bij Eneco omlaag van ruim 3 euro per kuub, naar 1,50 euro per kuub. Bij Essent en Vattenfall zakken de variabele tarieven naar respectievelijk 1,82 euro en 1,83 euro per kuub. De tarieven liggen allemaal nog wel boven het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.
7. Rabobank verlaagt standaardlimiet voor overboekingen
Rabobank verlaagt per 1 april de standaardlimiet voor online overboekingen. De limiet gaat van 50.000 euro naar 5.000 euro. Wie tijdelijk gebruik wil maken van een hogere limiet, moet bij het instellen hiervan 4 uur wachten voordat deze is geactiveerd.
ING verlaagde de standaardlimiet voor overboekingen in februari van 5.000 euro naar 2.000 euro. Banken doen dat om het oplichters moeilijker te maken grote bedragen van je rekening te halen.
Je kan zelf de limiet verhogen als je een grote overboeking moet doen, maar het duurt dan wel een paar uur voordat de nieuwe limiet ingaat. Die wachttijd is ingevoerd om telefonische oplichting en bankhelpdeskfraude te voorkomen.
8. Nieuwe wet voor cv-ketel maakt onderhoud duurder
Vanaf 1 april gaat de nieuwe Gasketelwet in, die bepaalt dat onderhoudsmonteurs een CO-certificering moeten hebben om te kunnen bepalen of er grote risico's op koolmonoxidevergiftiging zijn bij cv-ketels.
Volgens de nieuwe wet moeten monteurs voortaan een koolmonoxidemeting doen in het rookgasafvoerkanaal en in de ruimte waar de ketel hangt. Bij te hoge waarden kan de conclusie zijn dat de ketel en/of rookgasafvoer moeten worden vervangen.
Installatiebedrijven hebben fors geïnvesteerd in CO-certificering en het gevolg hiervan is dat onderhoudsabonnementen voor cv-ketels waarschijnlijk een paar tientjes per jaar duurder worden, zo meldt het AD.
LEES OOK: Blik op je Geld: vaste energiecontracten zijn terug en spaarrente stijgt