- Uraniumprijzen hebben het hoogste punt in 15 jaar bereikt.
- De prijsstijging heeft te maken met een groeiende vraag naar energie uit kerncentrales.
- De productie van uranium kampte recent met enkele tegenslagen, wat zorgde voor extra krapte in het aanbod.
- Lees ook: Maakt kernenergie een comeback? Met een ETF in uraniumproducenten kun je daar op inspelen, maar dit is niet zonder risico
Een opleving van de populariteit van kernenergie wakkert de interesse van investeerders voor uranium aan, waardoor de prijs van de grondstof naar het hoogste punt in 15 jaar is gestegen.
Futurecontracten die een type uranium genaamd “yellow cake” volgen, tikten maandag een prijs van 80 dollar per pond aan. Futures worden door grondstofhandelaren gebruikt voor afspraken om een grondstof op een vastgelegde datum in de toekomst tegen een vaste prijs te kopen of te verkopen.
De prijzen van uranium zijn dit jaar voor het eerst substantieel gestegen, als gevolg van de groeiende vraag naar kernenergie.
De toegenomen vraag wordt aangewakkerd door de negatieve effecten van extreme weersomstandigheden op de elektriciteitsmarkt en de groeiende vraag naar alternatieve energiebronnen voor fossiele brandstoffen in verband met de klimaatcrisis.
Het vooruitzicht van een bloeiende industrie voor kernenergie heeft beleggers weer in mijnbouwaandelen doen stappen, alsook producten die uraniumprijzen volgen.
Ongeveer twee derde van het uranium in de wereld wordt gedolven in Kazachstan, Canada en Australië. Onlangs is de uraniumproductie tegen een paar hobbels aan gelopen: een groot Canadees mijnbouwbedrijf, Cameco, heeft zijn productiedoelstellingen verlaagd vanwege problemen met de uraniumwinning in mijnen. Recent heeft een staatsgreep in Niger een aantal transporten van yellow cake naar Europa verstoord.
Er zijn wereldwijd ongeveer zestig kernreactoren in aanbouw en die hebben ongeveer 13 miljoen kilo uranium per jaar nodig wanneer ze in bedrijf worden genomen, aldus een recent rapport van Crux Investor.