- Storm Poly die woensdag over ons land raast, is de eerste zeer zware zomerstorm ooit in Nederland en daardoor de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land.
- Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied.
- Het CBR schrapt examens en de NS heeft in het noorden van het land het treinverkeer stilgelegd, en weet niet of het vandaag nog op gang kan komen.
- Lees ook: Wat de opstalverzekering vergoedt na de storm
Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Met dit zwaarste weeralarm dat het instituut kan afgeven, wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn.
In de drie provincies en het IJsselmeergebied komen woensdagochtend zeer zware windstoten voor van 100 tot 120 kilometer per uur, verwacht het KNMI. Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen, aldus het weerinstituut.
De code rood geldt voor Friesland van 10.00 tot 14.00 uur, voor Flevoland van 09.00 tot 13.00 uur, voor Noord-Holland van 08.00 tot 12.00 uur en voor het IJsselmeergebied van 09.00 tot 13.00 uur. Voor Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje, voor verschillende tijden, en voor de rest van het land is code geel van kracht.
Bij code geel roept het KNMI op alert te zijn, oranje staat voor wees voorbereid en rood betekent: onderneem actie. Bij code rood is er onder meer grote kans op gevaarlijke situaties door het afbreken van boomtakken, het omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels, aldus het KNMI op de eigen site. De stroom kan uitvallen door schade aan elektriciteitsleidingen en er is grote kans op voor lange tijd onbegaanbare of afgesloten (snel)wegen.
In de eerste helft van de middag neemt de wind naar verwachting weer af. Kort nadat het weerinstituut code rood afkondigde, was de site van het KNMI overigens moeilijk bereikbaar.
Poly is eerste zeer zware zomerstorm ooit in Nederland
Storm Poly die woensdag over ons land raast, is de eerste zeer zware zomerstorm ooit en daardoor de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Dat meldt Weeronline.
In IJmuiden werd woensdag tussen 08.00 en 09.00 uur een uur lang windkracht 11 gemeten. Bij deze windkracht is een storm officieel een zeer zware storm: Poly gaat hiermee dan ook de boeken in als eerste zeer zware zomerstorm ooit en de zwaarste zomerstorm ooit. Zware zomerstormen zijn volgens Weeronline zeer zeldzaam. "Een zeer zware zomerstorm zoals vandaag is dus uniek", aldus het weerbureau.
In IJmuiden werd woensdagochtend een windstoot gemeten van 146 kilometer per uur. Dat is tot dusver ook de zwaarste windstoot die ooit in de zomer is genoteerd in ons land.
De vorige zeer zware storm was op 18 januari 2018. De laatste keer dat er sprake was van een zware zomerstorm was op 25 juli 2015. Toen was de zwaarste windstoot 122 kilometer per uur en werd deze ook in IJmuiden gemeten.
CBR schrapt examen, PostNL stopt bezorging en NS en Arriva leggen treinverkeer plat
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 11.00 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besluit in de loop van de ochtend of ook na 11.00 uur examens worden geschrapt.
In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet. Het CBR kan niet zeggen om hoeveel examens het gaat, "maar in elk geval honderden". In heel Nederland staan woensdag 2800 rijexamens gepland.
Het CBR verwacht dat ook in gebieden met code oranje "zeker de examens met een aanhanger en de examens met een motor of bromfiets" worden afgelast.
Postbezorgers in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaan niet de straat op vanwege code rood door zeer harde windstoten. Dat laat PostNL weten. In Noord-Holland geldt de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur.
De bezorgtijden worden verruimd tot 21.00 uur, aldus een verklaring van PostNL.
Een woordvoerder van het postbedrijf heeft in een toelichting gezegd dat postbezorgers niet met de fiets en te voet de weg op gaan als de situatie onverantwoord is, want "veiligheid staat voorop". Het bedrijf houdt de ontwikkelingen rond de storm daarom goed in de gaten.
De pakketbezorging ondervindt volgens de woordvoerder minder overlast van het noodweer omdat die bezorgers met bussen rijden.
De NS laat weten dat het treinverkeer is gestaakt van en naar Alkmaar, Amersfoort Centraal, Amsterdam Centraal, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Schiphol, Utrecht Centraal, Weesp, Zaandam en Zwolle. Op Twitter geeft de NS aan dat er momenteel geen vervangend vervoer is voor gestrande reizigers.
De reisplanner van de NS is door overbelasting en een storing ook niet bereikbaar, aldus de maatschappij.
"Het is nog niet bekend of in het verloop van de dag treinverkeer weer mogelijk wordt", aldus de NS, die om 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil legde. Inmiddels rijden in vrijwel heel Noord-Nederland geen treinen meer.
Openbaarvervoerbedrijf Arriva legt het treinverkeer in Friesland en Groningen vanaf woensdagmorgen 10.00 uur helemaal stil. Dat gebeurt vanwege zomerstorm Poly, waarvoor in het noorden van het land code rood geldt.
Arriva probeerde om de treinen op regionale lijnen in de twee noordelijke provincies door te laten rijden, maar omwille van de veiligheid moest het bedrijf daarmee stoppen, laat Arriva op Twitter weten. Er rijden nu helemaal geen treinen meer in Friesland en Groningen.
Volgens spoorbeheerder ProRail is het onverantwoord om in het noorden met treinen te blijven rijden. Pas als de storm voorbij is en alle schade is opgenomen wordt besloten of de treinen weer kunnen gaan rijden, meldt de spoorbeheerder. ProRail adviseert reizigers om woensdag thuis te blijven.\
Kamerleden vinden dat NL-Alert niet naar Twitter moet verwijzen
Kamerleden reageren met onbegrip op een waarschuwingsbericht van NL-Alert dat aan inwoners van Noord-Holland is gestuurd over de zeer zware storm die daar woensdag woedt. Mensen worden doorverwezen naar Twitter voor nieuws over de storm terwijl dat medium sinds afgelopen weekeinde niet meer toegankelijk is zonder account.
"Hoe de digitale overheid uit de bocht kan vliegen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost. "In een noodsituatie moet iedere inwoner van ons land kunnen vertrouwen op goede nieuwsvoorziening. Via kanalen die voor iedereen bereikbaar zijn. En dat mag niet afhankelijk zijn van een onberekenbaar medium."
Volgens D66'er Hind Dekker-Abdulaziz kan het "gevaarlijke situaties opleveren" als de hulpdiensten alleen via Twitter communiceren. Mensen die geen account hebben of al aan de onlangs ingestelde berichtenlimiet zitten, kunnen eventuele oproepen dan immers niet zien. "Dit moet anders", vindt zij.
Beide parlementariërs gebruiken overigens zelf ook Twitter om hun zorgen te uiten.