Een van de verdachten van de schietpartij in de Amerikaanse stad Dallas donderdagavond wilde naar eigen zeggen blanke mensen doden, en dan vooral politieagenten. Dat heeft politiechef David Brown vrijdag gezegd.
Drie verdachten van de schietpartij zitten vast, een vierde verschanste zich na de schietpartij in een parkeergarage en bleef daar uren zitten. Die verdachte zou tegen de politie hebben gezegd dat hij boos was over de recente incidenten waarbij zwarte mensen werden doodgeschoten door blanke agenten.
Nadat de onderhandelingen waren mislukt, gebruikte de politie een robot met daarop een explosief gemonteerd om de verdachte uit te schakelen. “We hebben schoten gewisseld met de verdachte”, zei Brown. “Uiteindelijk konden we niet anders dan onze bomrobot gebruiken.”
Vreedzame demonstratie
De schietpartij vond plaats tijdens een protest in de Texaanse stad Dallas tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De vreedzame demonstratie liep donderdagavond uit op een drama. Scherpschutters doodden vanaf hoge gebouwen vijf agenten. Vier stierven direct in het geweervuur, een vijfde bezweek enkele uren later aan zijn verwondingen.
Zes andere agenten liggen gewond in ziekenhuizen, een van hen zou nog in kritieke toestand verkeren. Mogelijk is ook een burger door kogels geraakt en gewond afgevoerd.
De politie toonde in de loop van de avond een foto van een man die met een geweer rondliep. Deze meldde zich later vrijwillig, met zijn wapen, en heeft vermoedelijk niets met de schietpartij te maken.
Dood zwarte mannen
De betoging van naar schatting achthonderd mensen in Dallas was georganiseerd naar aanleiding van incidenten in Minnesota en Louisiana, waar afgelopen week twee zwarte mannen door de politie werden doodgeschoten, onder discutabele omstandigheden.
Het onderzoek naar de dood van Alton Sterling in Louisiana is overgenomen door het ministerie van Justitie. De gouverneur van Minnesota heeft de federale autoriteiten verzocht hetzelfde te doen in de zaak van Philando Castile.
Ook vorig jaar stierven meerdere zwarte mannen door toedoen van blanke politiemannen, hetgeen met name in de Afro-Amerikaanse gemeenschap tot heftige reacties leidde.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl