Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen.
Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan. De rijksambtenaren gaan de proloog zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.
De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.
Verkeerscontrole reclame-karavaan
De politie gaat een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.
“Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen’’, licht Van de Kamp toe. “Op de brug worden politievoertuigen geplaatst en op het water verschillende vaartuigen. Een grote groep politiemensen staan dan klaar voor de controle en worden ondersteund door specialisten met de daarbij passende materialen.’’
Parcours verleggen
Mocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daar op inspelen. Van de Kamp: "We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurd rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet."
De bonden benadrukken dat ze deze zomer met hun leden "flink aan de weg zullen blijven timmeren om bij de politiek meer waardering voor het politiewerk af te dwingen''. "Uiteraard kan minister Van der Steur daar op elk moment een eind aan maken door alsnog fatsoenlijke voorstellen voor een nieuwe cao voor de politie op tafel te leggen."
De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.
Van der Steur: acties spijtig
Minister Van der Steur gaat kijken of de politie-acties tijdens de ritten van de Tour door de beugel kunnen. Net als alle andere acties worden ook deze beoordeeld op de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Eventueel volgt een gang naar de rechter.
De minister vindt het "spijtig'' dat de politievakbonden het wielerevenement aangrijpen om cao-acties te voeren, liet hij woensdag weten. Hij roept de bonden opnieuw op weer verder te onderhandelen. "Kom weer aan tafel, daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten.''
Hij benadrukt dat politiemedewerkers het recht hebben om actie te voeren. "Maar ook deze actie zullen we langs de lat leggen, samen met het lokale gezag en de organisatie.''
Boogerd: acties zuur voor Utrecht
Oud-renner Michael Boogerd is weinig enthousiast over de dreigende acties van politiemensen en rijksambtenaren. "Voor hun motieven valt vast iets te zeggen, maar het is jammer dat ze de Tour gebruiken. Ik zou het vooral zuur vinden voor de organisatie in Utrecht die hemel en aarde heeft bewogen om de Tour naar Nederland te halen", reageert Boogerd, tegenwoordig ploegleider bij Team Roompot.
Ambtenaren zouden voorafgaand aan de proloog een dag eerder op het parcours gaan fietsen. "Ik moet nog zien of iemand dat durft", denkt Boogerd, die in zijn actieve loopbaan meerdere keren met acties van bonden te maken kreeg.
Hij herinnert zich een actie bij zijn debuut in de Tour in 1996. "Toen we na een zware klim het Baskenland binnenreden werden we opgevangen door actievoerders. Het ging er vreedzaam aan toe. Een paar jaar later had een of andere vakbond ervoor gezorgd dat de berm in brand stond waardoor we moesten stoppen.''
Boogerd hoopt dat het ook in Nederland bij acties blijft die de Tour niet belemmeren. "Het zou geen goede zaak zijn. Het is net zoiets als atleten vragen de Spelen te boycotten waar ze vier jaar voor getraind hebben. Op deze manier wordt de sport gebruikt.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl