Aan het rijtje boekwinkels van de failliete keten Polare dat definitief een doorstart maakt, zijn de vestigingen in Nijmegen en Rotterdam toegevoegd.
De handtekeningen zijn gezet, zei curator Kees van de Meent zaterdag.
In beide gevallen worden de winkels voortgezet door personeelsleden. De Rotterdamse vestiging gaat weer Donner heten en verhuist binnenkort naar de Coolsingel. De Nijmeegse winkel gaat verder onder de oude naam Dekker vd Vegt.
Eerder deze week werd al bekend dat zes andere winkels een doorstart maken, in Almere, Den Bosch, Groningen (inclusief de vestiging in ziekenhuis UMCG), Leeuwarden en Maastricht.
Doorstart winkels Polare
In een vroeger stadium bereikte Van de Meent overeenstemming over de overname en de doorstart van de vestigingen in Eindhoven, Amsterdam en Tilburg.
,,Ik ben tevreden. Het gaat goed. Ondanks de moeilijke markt blijkt er toch kansen te bestaan voor kwaliteitsboekwinkels'', aldus de curator.
Haarlem gaat dicht
Het doek voor de vestiging in Haarlem is wel definitief gevallen. De winkel is gesloten en de voorraden verkocht aan Jan Bernard de Slegte, de man die Vlaamse boekwinkels van Polare heeft teruggekocht.
In totaal zijn tot nu toe 11 van 21 Polare-boekwinkels in Nederland begonnen aan een nieuw leven.
Polare in Den Haag, Leiden, Utrecht en Zwolle
Van de Meent verwacht snel overeenstemming te bereiken over overname en doorstart van de vestigingen in Den Haag, Leiden, Utrecht en Zwolle. Hij heeft ook nog goede hoop dat de boekwinkels in Arnhem, Breda, Enschede, Apeldoorn en Hilversum van de ondergang kunnen worden gered.
De curator wil niet zeggen welke bedragen zijn gemoeid met de overnames tot nu toe. Hij zegt wel dat in alle gevallen sprake is van externe financiers. Crowdfunding als enige financieringsbron was nergens haalbaar. ,,Maar het is wel belangrijk om loyale klanten aan je te binden.''
Polare ging eind februari failliet. De winkelketen ontstond in 2012 door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte en was tot aan het faillissement eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij Procures.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl