Hoe herken je een leugenaar?
Door op iemands ogen te letten, aldus pokerkampioen Phil Hellmuth.
Hellmuth heeft zijn carrière te danken aan zijn vermogen om andermans bluf te doorzien. Tot dusver heeft hij veertien keer de World Series of Poker gewonnen, een jaarlijks ‘poker-WK’ dat in Las Vegas wordt gehouden. En hij pakte nog een ‘bracelet’ op de World Series of Poker Europe.
Daarnaast heeft hij ruim 20 miljoen euro verdiend op verschillende live toernooien. De sleutel tot zijn succes? Naar eigen zeggen kan hij mensen ‘lezen’.
“Succes in het spel bestaat voor 70 procent uit het lezen van mensen en voor 30 procent uit het lezen van kaarten”, schrijft Hellmuth in Read ‘Em and Reap, een boek dat hij samen met auteur Marvin Karlins en FBI-agent Joe Navarro schreef.
De pokerkampioen die eerder de autobiografie Poker Brat schreef, heeft één belangrijke truc om mensen te lezen en leugenaars te ontmaskeren. Het is een eenvoudige test die iedereen kan kan toepassen, of je nu meer wilt weten over je tegenstander aan de pokertafel of een jokkebrok op je werk.
"Je moet mensen aanstaren", legt Hellmuth aan Business Insider uit. "Dat werkt extreem effectief."
Pupillen verraden de waarheid
Om een cliché van stal te halen: de ogen zijn de vensters van onze ziel. In Read 'Em and Reap schrijft Navarro over wat onze pupillen subtiel verraden: "Als we iets leuk vinden, verwijden onze pupillen zich. Zo niet, dan trekken ze samen."
Pupillen veranderen als gevolg van verschillende stimuli zoals drugsgebruik, aantrekkingskracht, angst en verandering in lichtsterkte, aldus The Scientist. Volgens Hellmuth is het erg belangrijk om de context van een situatie te kennen en te vertrouwen op je intuïtie als je deze truc wilt gebruiken.
Mensen hebben maar weinig invloed op hoe hun pupillen op stimuli reageren en juist daarom is de reactie van een pupil zo veelzeggend. Uiteraard zegt een veranderende pupil eerder iets over iemands emoties dan of iemand liegt of niet. Maar wanneer iemands woorden niet kloppen bij wat zijn ogen zeggen, dan moet je alert zijn.
Desastreus verlies
Wanneer bijvoorbeeld iemands pupillen vernauwen tijdens een telefoongesprek en die persoon zegt naderhand dat er niks aan de hand is, dan heb je reden om daaraan te twijfelen.
In zijn boek beschrijft Hellmuth een situatie waarin hij aan een desastreus verlies wist te ontkomen door tijdig te passen, omdat hij wíst dat zijn tegenstander een full house had. Hoe? Doordat de pupillen van zijn tegenstander groter werden toen hij een bepaalde kaart kreeg.
Het is misschien niet netjes om iemand langdurig aan te staren, maar het levert je misschien wel wat op. "Je kunt ze altijd aanstaren terwijl je ze een vraag stelt", aldus Hellmuth.