Ontwikkelaar Niantic heeft afgelopen weekend de eerste update uitgebracht voor Pokémon Go. En daarin zijn met name dingen uit het spel verwijderd, zonder daar duidelijk over te communiceren. Tot groot ongenoegen van de Pokéfans.
Communiceren kun je leren, zo luidt een gevleugelde uitspraak. Wat dat betreft kan ontwikkelaar Niantic wel een cursus gebruiken.
Afgelopen weekend kwam de eerste update uit voor Pokémon Go, het razend populaire spel waarbij spelers digitale beestjes moeten vangen. Niantic haalde daarbij twee functies weg uit de game, onaangekondigd.
Voetstapjes verdwenen
De batterijbespaarmodus in de iOS-versie van het spel mist waarschijnlijk niemand. De functie zorgde ervoor dat het spel bij meerdere spelers vastliep. Maar dat de gamemaker ook het voetstapjes-systeem heeft verwijderd kunnen veel spelers slecht verkroppen.
Met de voetstapjes kun je zien hoe ver een Pokémon bij je vandaan is. Met drie ben je redelijk koud, met twee al warmer en staat er één voetstapje onder een Pokémon dan moet je zenuwachtig worden.
Toegegeven, de functie werkte de afgelopen weken niet. Bij alle Pokémon toonde het spel constant drie voetstapjes. Maar in plaats van dat te verbeteren heeft Niantic de toepassing geheel verwijderd zonder dat vooraf te communiceren.
Bedenkelijke reputatie
Pas op dinsdag, drie dagen na het vrijgeven van de update, komt het bedrijf op zijn Facebook-pagina met een summiere verklaring. De voetstapjes waren verwarrend en "voldeden niet aan onze onderliggende doelen voor het product", schrijft Niantic. Daar moeten de fans het mee doen.
Het bedrijf had al een bedenkelijke reputatie op het gebied van communicatie. Bij het locatiespel Ingress, in veel opzichten de voorloper van Pokémon Go, voer Niantic al stoïcijns zijn eigen koers. Daarin lijkt nauwelijks iets veranderd. "Ze volgen hun eigen agenda en geven niks om wat de spelers willen", schrijft een gefrustreerde gebruiker op Reddit.
Alternatieven uit de lucht
Daarbovenop komt dat de software-ontwikkelaar alternatieve manieren om Pokémon te vinden uit de lucht heeft gehaald. Niantic geeft in de Facebook-post aan dat de stap is genomen om de servers te ontlasten. Die hebben het sinds de lancering van het spel zwaarder dan verwacht, door de ongekende populariteit.
Apps als PokeVision en PokeDetector, die het makkelijker maken om de digitale beestjes op te sporen, zijn uit de downloadwinkels van Android en iOS verdwenen. Ook de website van PokeVision is op last van Niantic offline. "Op dit moment respecteren we de wensen van Niantic en Nintendo", tweette PokeVision. "We houden jullie op de hoogte."
Communiceren
Kortom, Niantic heeft zijn eigen manier om Pokémon te vinden uit het spel gesloopt en alternatieven de nek omgedraaid. En dat zonder dat fatsoenlijk te melden aan hun belangrijkste uithangbord: de tientallen miljoenen mensen die de game wereldwijd spelen.
Dat het anders kan, bewijzen andere bedrijven uit de game-industrie. Activision Blizzard zegt maanden van tevoren welke wijzigingen het door wil voeren in World of Warcraft en Hearthstone. De maker van League of Legends, Riot Games, hanteert een termijn van enkele weken. Niantic doet het achteraf.
Wil Niantic alles uit het megasuccesvolle Pokémon Go halen, dan zal het bedrijf de dialoog aan moeten gaan met de gemeenschap die zich rondom de game heeft gevormd. Met de fans die 's avonds in parkjes samenkomen om Pokémon te vangen en dan met elkaar doen wat de maker van het spel nalaat: communiceren.
Lees ook
Pokémon Go-toppers cashen met hun account
Pokémon vangen? Ga bij de Amerikaanse marine. Oh nee toch niet
Willen spelers van Pokémon Go ook betalen voor ballen, drankjes en wierook?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl