- China is een belangrijke bondgenoot en cruciale handelspartner geworden voor Rusland.
- Historicus Sergey Radchenko betoogt in een opiniestuk voor The New York Times dat het onverstandig is van Poetin om op China te vertrouwen.
- Radchenko zegt dat de geschiedenis laat zien dat China allianties altijd als voorwaardelijk beschouwt.
- Lees ook: ‘China wil geen vazalstaat maken van Rusland, maar de ervaring van Moskou in Oekraïne gebruiken tegen het Westen’.
Terwijl een groot deel van de westerse wereld Rusland mijdt vanwege de invasie in Oekraïne, blijft China de machtigste bondgenoot van het land. Voor de Russische president Vladimir Poetin is het echter gevaarlijk om te veel te vertrouwen op dit bondgenootschap.
Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben op diverse momenten hun vriendschap “zonder grenzen” benadrukt, deels gedreven door de wens om de macht van de VS in te perken.
Xi gaat kritiek op het Russische geweld in Oekraïne grotendeels uit de weg en China is een cruciale handelspartner voor Rusland geworden, zeker nu het door het Westen wordt afgesneden.
Maar historicus Sergey Radchenko, een Koude Oorlog-expert die werkzaam is voor de Johns Hopkins University, schrijft in een opiniestuk voor The New York Times dat het onverstandig is van Poetin om al zijn eieren in één mandje te leggen wat betreft de samenwerking met China.
"De benadering van geopolitiek door de Chinese Communistische Partij is gebaseerd op een oude strategische aanpak om andere naties - die in de keizertijd soms werden afgedaan als barbaren - tegen elkaar uit te spelen ten gunste van China", schrijft Radchenko.
Hij haalt China's acties uit het begin van de jaren 1970 aan, toen de Chinese leider Mao Zedong toenadering zocht tot de VS, zijn "vijand", terwijl zijn land op de rand van oorlog stond met de Sovjet-Unie.
Een hooggeplaatste Chinese functionaris zei in 1975 dat de stap niet was gezet omdat China "warme gevoelens koesterde voor de Verenigde Staten", maar bedoeld was om te profiteren van het conflict tussen de VS en de Sovjets. Tegen het einde van de jaren 1970 speelde China de VS uit tegen de Sovjet-Unie en zocht het weer toenadering tot de Sovjet-Unie.
Rusland van belang voor strategische ambities van China
"China blijft min of meer de gesloten, communistische partijstaat die het in de tijd van Mao was, met een kijk op de wereldpolitiek waarin bondgenootschappen als tijdelijk worden beschouwd", stelt Radchenko in zijn opinieartikel.
Radchenko meent dat Rusland voor economische en militaire steun steeds afhankelijker is geworden van China. Hij denkt dat Poetin "mogelijk een ernstige fout heeft begaan door samenwerking met het Westen te staken en eenzijdig in te zetten op de relatie met China".
Sommige geopolitieke experts zeggen dat China Rusland voorlopig ook nodig heeft. CEO Jonathan Ward strategisch adviesbureau Atlas vertelde Insider afgelopen maand dat Xi veel heeft geïnvesteerd in de relatie van China met Rusland.
De samenwerking kan van groot belang zijn voor de wereldwijde strategische ambities van China om het Westen uit te dagen. "Deze investering van politiek kapitaal en bredere strategische inspanningen is te substantieel om gemakkelijk op te geven of verloren te laten gaan", aldus Ward.