- Het Kremlin maakte woensdag bekend dat de jaarlijkse vraag-en-antwoord sessie van president Poetin met Russische burgers is uitgesteld.
- Poetin heeft zijn traditionele vragenuurtje sinds 2004 elk jaar zonder onderbreking gehouden.
- Er gaan geruchten over de slechte gezondheid van Poetin, maar experts zeggen dat daar geen duidelijk bewijs voor is.
- Lees ook: Poetin kan de Russen niet lang meer voor de gek houden over de economische ravage en de dodentallen door de oorlog in Oekraïne, aldus een voormalige insider van het Kremlin
President Vladimir Poetin heeft onverwacht zijn jaarlijkse vraag-en-antwoord sessie met Russische burgers uitgesteld. Dat is voor het eerst in 18 jaar. Poetin hield zijn traditionele vragenuurtje voor burgers sinds 2001 elk jaar en sloeg er alleen eentje over in 2004.
Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gaf woensdag tegen het staatspersbureau TASS geen reden voor het uitstel, maar zei dat de sessie niet in juni plaats zal vinden.
Volgens TASS proberen elk jaar twee tot drie miljoen Russen telefonisch een vraag te stellen aan Poetin. Eerdere edities van de vraag-en-antwoord sessie duurden meer dan vier uur.
In de afgelopen maanden heeft Poetin wel meer jaarlijks terugkerende evenementen overgeslagen.
Zo werd in april zijn jaarlijkse toespraak voor de Federatieve Vergadering van Rusland uitgesteld en niet meer opnieuw ingepland, schreef The Moscow Times. En vorige maand kwam Poetin niet opdagen voor een jaarlijkse ijshockeywedstrijd in Sotsji, terwijl wel verwacht werd dat hij zou spelen.
Er gaan al een tijdje geruchten rond dat het slecht gesteld is met de gezondheid van Poetin. In mei zei de baas van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, Kyrylo Boedanov, tegen Sky News dat Poetin kanker heeft, net als eerder een anonieme oligarch die nauwe banden zou hebben met het Kremlin. Maar ze leverden daar allebei geen bewijs voor.
Inlichtingenexperts zeiden eerder tegen Insider de claims ongeloofwaardig te vinden, omdat er geen duidelijk bewijs voor is.
Peskov zei woensdag dat Poetin geen telefoontjes zal aannemen van inwoners van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne als het traditionele vragenuurtje alsnog doorgang zal vinden.
Russische troepen voeren momenteel zware gevechten met het Oekraïense leger om de controle over de Donbas. Pro-Russische separatisten proberen de regio al sinds 2014 helemaal in handen te krijgen en zoeken formele aansluiting bij Rusland.
De Russische invasie van Oekraïne is de laatste weken in een soort patstelling beland, waarbij Russische troepen hard moeten vechten om de frontlinie in het oosten van Oekraïne te behouden.