Rusland stuurt vier luchtvaartdeskundigen naar Oost-Oekraïne om de oorzaak van de vliegramp van Malaysia Airlines te onderzoeken.

De Russische experts sluiten zich aan bij een internationaal onderzoeksteam, melden de Russische autoriteiten zondag.

Het gecrashte toestel is uit de lucht geschoten, waarschijnlijk vanuit het gebied dat in handen is van pro-Russische rebellen.

Volgens Rusland hebben de experts veel ervaring. Zo hebben ze de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in 2001 in de Zwarte Zee onderzocht. Het toestel was geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Alle 78 inzittenden kwamen om.

Australië stuurt ongewapende agenten

Ondertussen stuurt Australië ongewapende politieagenten naar het oosten van Oekraïne. Dit heeft de Australische premier Tony Abbott zondag bevestigd. Hij erkende dat er risico’s aan verbonden zijn, maar hij zei dat “Australië niets te maken heeft met Oost-Europese politiek en alleen maar onze doden wil terughalen”.

Abbott zei dat hij erop rekent dat de onderzoeksmissie die Nederland leidt, niet langer dan drie weken gaat duren.

Timmermans en Bishop naar Oekraïne

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop gaan maandag weer terug naar Oekraïne. Ze willen in Kiev proberen het parlement zover te krijgen dat ze al op dinsdag een besluit nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat zei minister Bishop in een interview met de Herald Sun.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat Timmermans en Bishop maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn "om met de Oekraïense autoriteiten verder te praten over de toegang tot het rampgebied". Het ministerie wil verder geen bijzonderheden geven over deze reis, meldde een woordvoerder.

Het Oekraïense parlement wil eigenlijk donderdag praten over de missie van Nederland en Australië, die erop is gericht menselijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen. "Dat vinden we te laat'', aldus Bishop.

Zaterdag werd al bekend dat er wordt onderhandeld over een grootschalige missie in het rampgebied. Nederland kondigde aan dat er vele tientallen, mogelijk zelfs honderden politiemensen, marechaussees en forensische experts aan die missie zullen deelnemen als Oekraïne instemt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl