- Volgens de Russische president Vladimir Poetin is het onwaarschijnlijk dat het Westen zich snel kan loskoppelen van Russische olie en aardgas.
- Het afgelopen jaar zijn de energieprijzen fors gestegen, waardoor de Russische staatskas flink gespekt werd.
- De EU heeft een boycot voor Russische olie afgekondigd. Het importeren van aardgas blijft vooralsnog toegestaan, omdat het machtsblok hiervan te afhankelijk is.
- Lees ook: Europa deze winter mogelijk op rantsoen met gas, waarschuwt westerse energieclub – risico dat grote fabrieken stil komen te liggen
De Russische president Vladimir Poetin is ervan overtuigd dat het nog jaren gaat duren voordat het Westen zich kan ontkoppelen van Russische olie en aardgas. Hij zou dit volgens persbureau Interfax vorige week gezegd hebben tijdens een ontmoeting met jonge Russische ondernemers.
“Wat betreft het volledig afwijzen van onze energie – het is onwaarschijnlijk dat dit de komende jaar gaat gebeuren”, zei Poetin. Zijn opmerkingen vallen samen met berichten over de voorspelde recordinkomsten voor de Russische olie- en gassector.
Olieprijzen stegen dit jaar al met vijftig procent en termijncontracten zijn in dertien jaar niet zo hoog geweest. De markt was al krap vanwege de coronapandemie, maar door uit lockdown komende opstartende economieën is de vraag naar brandstof in korte tijd explosief gestegen. Tegelijkertijd drukt de oorlog in Oekraïne op het aanbod van gas en olie, omdat Rusland – een grote energieleverancier – gebukt gaat onder internationale sancties.
De stijging van de energieprijzen zorgen ervoor dat de Russische inkomsten van de verkoop van olie en aardgas dit jaar waarschijnlijk rond de 225 miljard euro zal liggen. Dat is volgens Bloomberg Economics zeker twintig procent meer dan vorig jaar.
Europa is nog lang niet van het Russische gas af
Ondanks ingrijpende economische sancties tegen Rusland, is de Europese Unie nog altijd afhankelijk van Russisch aardgas. Om deze reden is er geen officiële boycot vanuit de EU afgekondigd.
Duitsland haalt nog altijd 35 procent van zijn aardgas uit Rusland en wil dat percentage pas in 2024 naar nul brengen, liet de Duitse minister van Financiën eind mei weten in een persbericht.
De Europese Unie wil aan het einde van het jaar de import van Russische olie met negentig procent verminderen. In maart verboden de Verenigde Staten al alle aanvoer van Russische brandstof.
Andere landen, zoals China en India, blijven Russische olie en aardgas kopen (tegen grote kortingen), en ondermijnen daarmee de internationale sancties tegen Moskou.
Poetin erkent de macht van zijn energie-export
De Amerikaanse speciale afgezant voor energiezaken, Amos Hochstein, liet vorige week aan de senatoren in Washington weten dat Rusland op dit moment meer geld verdient aan de energie-export dan voor de invasie van Oekraïne.
Hij riep India op om de inkoop van Russische olie te minderen.
Het ziet ernaar uit dat Poetin weet dat hij geopolitieke macht kan uitoefenen met Russische olie en aardgas. "Het volume aan olie neemt af op de wereldmarkt, en de prijzen stijgen - dat is alles", zou de president volgens Interfax gezegd hebben tijdens zijn ontmoeting met Russische ondernemers. "De inkomens van energiebedrijven nemen toe. Iedereen ziet dit, iedereen begrijpt dit."