- De Russische president Vladimir Poetin negeert adviezen van zijn militaire adviseurs over de oorlog in Oekraïne, schrijft de Amerikaanse denktank RAND in een recent rapport.
- In plaats daarvan zou Poetin belangrijke beslissingen over de oorlog in Oekraïne zelf nemen.
- Desondanks gaat Poetin voorzichtiger te werk dan voor de oorlog werd aangenomen, volgens de strategisch analisten.
- Lees ook: De Amerikaanse Abrams-tanks die Oekraïne nu heeft, zijn speciaal ontworpen om Russische tanks te vernietigen – maar de inzet is niet altijd simpel
De Russische president Vladimir Poetin neemt belangrijke beslissingen over de oorlog in Oekraïne grotendeels op eigen houtje, zonder inbreng van zijn generaals. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse denktank RAND in een recent rapport.
Volgens de analisten vertrouwt Poetin de mensen om hem heen niet en maakt hij daarom “weinig gebruik van de economische of militaire expertise” die hij tot zijn beschikking heeft.
Desondanks gaat de Russische president voorzichtiger te werk dan voor de oorlog werd aangenomen, schrijft RAND. Maar waarom heeft Poetin niet gekozen voor escalatie?
Dat heeft drie oorzaken, volgens de denktank. Ten eerste zou Poetin het westerse militaire bondgenootschap NAVO niet te lijf willen gaan.
Ten tweede speelt een rol dat de westerse steun voor Oekraïne geleidelijk is toegenomen. Geen enkele stap van het Westen was drastisch genoeg voor Poetin om een oorlog met de NAVO te riskeren.
Als laatste zou Poetin ervan uitgaan dat Rusland nog steeds veel kans maakt om een langdurige oorlog te winnen, omdat negatieve ontwikkelingen over het conflict niet altijd duidelijk over het voetlicht worden gebracht bij de president.
'Russische militaire top wil eigen hachje redden met zelfcensuur'
Westerse analisten hebben eerder gezegd dat Russische militaire leiders, waaronder minister van Defensie Sergej Sjojgoe, waarschijnlijk slecht nieuws over de oorlog voor Poetin verzwijgen, omdat ze zich steeds meer zorgen maken over de gevolgen voor henzelf.
Dara Massicot, een senior beleidsonderzoeker bij RAND, schreef in juli in een opiniestuk in de New York Times dat er een "sfeer van wantrouwen en onzekerheid" heerst in het Kremlin.
Ze schreef dat Poetin "snel verraders de schuld geeft" en dat "zelfcensuur onder militaire topleiders waarschijnlijk meer zal voorkomen".
'Poetin kan bij aanhoudende Russische verliezen alsnog kiezen voor escalatie'
Hoewel Poetin tot dusver gekozen heeft voor een relatief voorzichtige benadering van de oorlog in Oekraïne, kan hij later alsnog kiezen voor escalatie.
"Als de Russische verliezen van territorium, personeel en materieel blijven toenemen zonder verbeteringen op het slagveld, zal hij voor een aantal onverteerbare keuzes komen te staan", luidt het recente rapport van RAND. Onder die keuzes vallen "onderhandelingen vanuit een zwakke positie, uitgebreidere en potentieel destabiliserende mobilisaties of draconischer pogingen om interne controle te verzekeren."
Poetin heeft eerder in de oorlog een reeks dreigende opmerkingen gemaakt, maar is in de meeste gevallen niet tot actie overgegaan.
Zo wees hij in juni dit jaar op het grote aantal kernwapens van Rusland, dat de veiligheid van het land zou "garanderen".
Hoewel Poetin en andere Russische functionarissen het regelmatig over dit kernwapenarsenaal hebben, zien westerse landen Rusland nog geen voorbereidingen treffen voor de inzet ervan.