De Russische president Vladimir Poetin erkent dat cryptovaluta mogelijk een rol kunnen spelen als betaalmiddel.
Tegelijk denkt Poetin dat het te vroeg is om het nut van crypto in de oliehandel te bepalen.
De internationale oliehandel vindt veelal plaats in dollars. Voor de olieprijs acht Poetin een stijging naar 100 dollar mogelijk.
De Russische president Vladimir Poetin denkt dat cryptomunten waarde kunnen hebben, maar vindt het nog te vroeg om te zeggen of deze gebruikt kunnen worden in de oliehandel.
“Ik geloof dat het waarde heeft”, zei hij woensdag tegen CNBC tijdens een evenement van de Russische energieweek in Moskou toen hem werd gevraagd of de bitcoin of andere cryptomunten gebruikt kunnen worden in plaats van de Amerikaanse dollar. “Maar ik geloof niet dat het gebruikt kan worden in de oliehandel.”
Rusland heeft geprobeerd de dollar te vervangen bij betalingen voor ruwe olie, naar aanleiding van sancties die zijn opgelegd door de regering van Joe Biden. Het is volgens Poetin voorbarig om cryptomunten als vervanging te zien.
“Cryptomunten worden tot nu toe door niets ondersteund”, zei hij. “Het bestaat misschien als betaalmiddel, maar ik denk dat het te vroeg is om iets te zeggen over de oliehandel in cryptomunten.”
'Prijs van vat olie kan naar 100 dollar'
Los daarvan voorspelde Poetin woensdag dat een vat ruwe olie 100 dollar per vat kan gaan kosten, ofwel zo'n 20 dollar meer dan huidige prijzen van rond de 80 dollar per vat, aangezien de wereldwijde vraag omhoog schiet en het aanbod juist afneemt.
De Russische president gaf ook aan dat de negatieve impact op het milieu van het minen van bitcoins (het goedkeuren van digitale transacties op het logboek van de bitcoin), waarvan wordt gezegd dat ruwweg 0,5 procent van het wereldwijde energieverbruik bedraagt, een ander obstakel is voor breder gebruik van cryptomunten.
Ook blijft hij volhouden dat Rusland er nog steeds op is gebrand om betalingen in dollars te schrappen.
"Ik vind dat de VS een enorme fout maakt door de dollar als sanctie-instrument te gebruiken", zegt hij. "Wij worden gedwongen. Wij hebben geen andere keuze dan over te stappen op transacties in andere valuta."
"In dit opzicht kunnen wij zeggen dat de Verenigde Staten de hand bijt die hen voedt", voegde Poetin hieraan toe. "De dollar is een concurrentievoordeel. Het is een universele reservevaluta, en de Verenigde Staten gebruiken hem tegenwoordig om politieke doelen na te streven, met als gevolg dat ze hun strategische en economische belangen schaden."