De Russische president Vladimir Poetin bewoog zich dit jaar als een sociaal dier. Hij reisde naar verscheidene landen en ontving allerhande hoogwaardigheidsbekleders – ook al gaat hij gebukt onder zware sancties.

Aanvankelijk begaf Poetin zich nog vooral in Rusland, in de maanden voorafgaand aan de presidentiële verkiezingen in maart die hij ruimschoots won.

Al snel daarna begon Poetin veel te reizen; hij had in zowel eigen land als in Azië allerlei afspraken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

De Russische president ondernam dit jaar al met al elf internationale reizen, meldt althans het Russische staatspersbureau TASS.

Aangezien Poetin door het Internationaal Strafhof wordt gezocht, kon hij slechts in beperkte mate reizen. Sommige wereldleiders kwamen daarom naar hem toe. Volgens TASS nam de Russische president deel aan 220 evenementen met 54 wereldleiders.

Zo sprak Poetin in juli met met de toenmalige Indonesische defensieminister Prabowo Subianto, die net de presidentsverkiezingen van zijn land had gewonnen. Subianto omschreef Rusland als "een echte vriend" tijdens zijn bezoek.

In september sprak Poetin af met de Maleisische minister-president Anwar Ibrahim tijdens een economische top.

Een maand later, in oktober, organiseerde Poetin een BRICS-top, gericht op een groep grote opkomende economieën. Tijdens deze top sprak hij met de Chinese leider Xi Jinping, de Indiase minister-president Narendra Modi en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

Business Insider zet voor je onder elkaar met wie Poetin dit jaar in het buitenland afsprak.

Bezoek aan Xi Jinping in mei

De eerste staatsleider die Poetin dit jaar ontmoette, was de Chinese leider Xi Jinping. De Russische president reisde naar de Chinese hoofdstad Beijing om Xi te spreken.

Xi rolde de rode loper uit voor zijn Chinese evenknie, met een grootse show die compleet was met een muziekkorps, 21 saluutschoten op het Plein van de Hemelse Vrede en kinderen die zwaaiden met rode vlaggen.

Putin werd ook getrakteerd op delicatessen zoals pekingeend, zeekomkommer en zeebaars in garnalencrème.

Poetin (rechts) met zijn Chinese collega Xi Jinping (links). Foto: Sergei Bobylev/ Pool/ AFP/ Getty Images.

Rusland is voor Xi een strategische partner tegen de westerse dominantie. Voor Poetin bestaat de Chinese connectie echter uit meer dan enkel geopolitiek.

China is van oudsher een belangrijke handelspartner van Rusland. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben de twee landen de banden alleen maar verder aangehaald.

Toen de EU vanwege de oorlog in Oekraïne forse sancties tegen Rusland instelde, verlegde Rusland zijn handel in bijvoorbeeld olie naar het oosten, met name in de richting van China en India.

De handel tussen Rusland en China nam toe tot een recordomvang van 240 miljard dollar in 2023, een stijging van liefst 26 procent sinds 2022.

Poetin vervolgde zijn internationale 'tour' nog dezelfde maand met een bezoek aan de voormalige Sovjet-landen Belarus en Oezbekistan.

Noord-Korea

In juni ondernam Poetin een reis naar Pyongyang, waar hij een dag spendeerde met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

De laatste keer dat de leider van Rusland de geïsoleerde staat bezocht, was alweer in 2000.

Kim overlaadde Poetin met cadeaus, een welkomstceremonie met een groot publiek, een banket en een concert.

Poetin kreeg van Kim onder meer iets wat lijkt op een portret van de Russische leider, een borstbeeld van Poetin, een Russische Aurus-limousine, verschillende witte paarden en een paar Pungsan-jachthonden, aangezien hij een fervent jager is.

De jachthonden die Poetin van Kim kreeg. Foto: De Noord-Koreaans staatsmedia.

Vietnam

In juni bezocht Poetin Vietnam, qua bevoorradingsketen een belangrijk land voor multinationale bedrijven die hun werkveld buiten China willen uitbreiden.

De Amerikaanse ambassade in Vietnam uitte forse kritiek op het bezoek. Volgens de Amerikanen zou "geen land Poetin een platform moeten bieden om zijn agressieve oorlog te promoten of hem de mogelijkheid geven zijn wreedheden te normaliseren".

Tijdens zijn bezoek kon Poetin genieten van installatiekunstperformance en kreeg hij een sculptuur cadeau van een "hinnikend oorlogspaard dat majestueus galoppeert onder het bladerdak van een berkenbos", zo vermeldt de website van de Vietnamese overheid. Of Poetin dit cadeau ook mee naar huis heeft genomen, is onbekend.

De voormalige Vietnamese leider Nguyen Phu Trong, die de maand erop overleed, gaf de Russische leider een cadeau, hetgeen voorzien van een lichtshow. Tijdens dit lichtspektakel waren foto's te zien van zowel Poetin nu als toen hij jong was.

De Russische president Vladimir Poetin en de Vietnamese (inmiddels ex-)president Tô Lâm. Foto: Kristina Kormilitsyna/ Sputnik/ Kremlin/ Reuters.

Mongolië

In de tweede helft van het jaar bezocht Poetin verscheidene landen in Centraal-Azië, waaronder de voormalige Sovjet-landen Azerbeidzjan en Turkmenistan.

He reisde ook af naar Kazachstan voor een top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie.

Van Poetins reizen in de latere maanden van het jaar, zorgde vooral zijn bezoek aan Mongolië voor opgetrokken wenkbrauwen.

De Russische president Vladimir Poetin spreekt in september af met zijn Mongoolse evenknie Ukhnaagiin Khurelsukh. Foto: Vyacheslav Prokofyev/ Pool/ AFP/ Getty Images.

Mongolië is lid van het Internationaal Strafhof, dus het land is verplicht om het arrest tegen de Russische leider uit te voeren.

Maar dat gebeurde niet.

In tegendeel, Mongolië gaf Poetin een warm welkom en de Russische leider vertrok het land als een vrij man.

Volgens Mongolië is Rusland simpelweg te belangrijk vanwege zijn energieleveranties.

"Mongolië haalt 95 procent van zijn aardolieproducten en meer dan 20 procent van zijn elektriciteit uit onze directe omgeving, wat in het verleden onderbrekingen heeft gekend vanwege technische redenen. Deze toevoer is cruciaal voor het verzekeren van ons bestaan en dat van onze mensen", zei een Mongoolse woordvoerder tegen politiek blad Politico.

LEES OOK: De economie van Rusland stevent op een crisis af die erger is dan een recessie, vrezen pro-Kremlin economen