- Hillary Clinton vindt dat Vladimir Poetin tijdens hun ontmoetingen “erg seksistisch was”, vertelt ze tegen The Financial Times.
- De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS had verschillende “behulpzame” gesprekken met Poetin, maar die gedroeg zich bij publieke ontmoetingen als een “manspreader”.
- Volgens Clinton is de Russische bemoeienis tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016 terug te voeren op iets wat zijzelf in 2012 zei over Poetin.
- Lees ook: Donald Trump klaagt zijn ex-rivale Hillary Clinton aan voor ‘schadelijke leugens’ over zijn vermeende link met Rusland
Volgens Hillary Clinton heeft de Russische president Vladimir Poetin zich “erg seksistisch” tegenover haar gedragen in de periode dat ze minister van Buitenlandse Zaken van de VS was tussen 2009 en 2013. Al vindt ze dat het duo soms “behulpzame” gesprekken voerde, als de conversatie achter gesloten deuren plaatsvond.
In een gesprek met zakenkrant The Financial Times sprak Clinton afgelopen weekend over haar diplomatieke ontmoetingen met de man waarvan ze ooit zei dat hij “geen ziel” heeft.
Poetin is een ‘manspreader‘
“Hij gedroeg zich erg seksistisch tegen mij”, zegt Clinton over Poetin.
Nadat ze zich een keer beklaagde over hoe moeilijk het was om een relatie op te bouwen met de Russische president, reageerde hij dat het “beter” was om “niet te discussiëren met vrouwen“.
"We hebben interessante, zelfs behulpzame, interacties gehad achter de schermen", vervolgt Clinton. "Maar als we dan voor de pers verschenen, beledigde Poetin Amerika; het was performatief manspreaden."
Clinton vermoedt dat de Russische desinformatiecampagne tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 - die ze verloor van Donald Trump - haar oorsprong vindt in een verklaring die ze in 2012 aflegde. Ze sprak toen haar steun uit aan Russen die de straat op gingen rondom de inauguratie van Poetin voor een derde termijn als president.
Herverkiezing Trump kan Poetin overwinning in Oekraïne bezorgen
Volgens de voormalige minister van Buitenlandse Zaken is een mogelijke Russische overwinning in Oekraïne afhankelijk van een eventuele herverkiezing van Donald Trump. Clinton verwijst daarbij naar de sceptische houden van Trump tegenover de NAVO.
"Als Trump gewonnen had in 2020 was hij uit de NAVO gestapt", zegt Clinton tegen de FT. "Daar twijfel ik geen moment aan."
Veel Amerikaanse diplomaten en beleidsmakers zijn er inderdaad van overtuigd dat als de voormalige realityster in 2020 opnieuw verkozen zou zijn, hij Amerika uit het bondgenootschap had teruggetrokken. Volgens Trumps' voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton keek Poetin daarom reikhalzend uit naar een tweede termijn van Trump als president van de VS.
"Hij overwoog om uit de NAVO te stappen, maar deed dat niet", vertelde Bolton onlangs in een vraaggesprek met The Washington Post. "In een tweede termijn denk ik dat hij dit misschien wel echt had gedaan. En Poetin zat hierop te wachten".
De afgelopen jaren uitte Oekraïne publiekelijk de wens om lid te worden van de NAVO. Poetin heeft zich hier altijd tegen verzet. Hij ziet een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne als een bedreiging voor Rusland.