- Er zijn geen aanwijzingen dat de machtspositie van de Russische president Vladimir Poetin is verzwakt, volgens de baas van de Duitse inlichtingendienst BND.
- Het Kremlim doet er alles aan om oppositionele groepen in Rusland aan te pakken.
- Volgens Bruno Kahl is Rusland nog steeds in staat om een langdurige oorlog te voeren in Oekraïne.
- Lees ook: Hoe Rusland eindelijk leert van zijn militaire blunders op het slagveld en waarom Oekraïne nog steeds kans maakt met een tegenoffensief
De oorlog in Oekraïne heeft de positie van Rusland in de wereld op z’n zachtst gezegd geen goed gedaan. De onverwachte verliezen op het slagveld hebben de reputatie van het Russische leger flink aangetast.
Internationaal is de geopolitieke positie van Rusland verzwakt door westerse sancties, die het land meer afhankelijk hebben gemaakt van partners als China en India.
Toch zijn er geen tekenen dat de machtspositie van de Russische president Vladimir Poetin intern is aangetast, zo stelt Bruno Kahl, hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND.
“We zien geen scheurtjes in het politieke systeem van Poetin”, gaf Kahl maandag aan tijdens een toespraak in Duitsland over veiligheidsbeleid, zo meldde Deutsche Welle.
Het Kremlin spant zich tot het uiterste in om oppositiegroepen in Rusland het zwijgen op te leggen. Poetin heeft daartoe wetgeving doorgevoerd die kritiek op de oorlog de facto strafbaar stelt. Diverse critici zijn in de gevangenis beland en onafhankelijke media zijn gedwongen tot sluiting of vertrek naar het buitenland.
In de sterk gecensureerde samenleving die Rusland momenteel is, zijn opiniepeilingen per definitie niet erg betrouwbaar. Uit officiële peilingen komt naar voren dat een meerderheid van de Russen de invasie van Oekraïne steunt, maar dat zegt weinig, gelet op het repressieve karakter van het Russische regime.
Tactische fouten van Rusland
Duidelijk is wel dat Poetin vrijwel elke vorm van oppositie de grond in weet te boren. Hij is inmiddels meer dan twee decennia aan de macht en zorgde er in 2019 voor dat hij in ieder geval nog tot 2036 de machtigste man van het land kan blijven.
Toen Rusland eind februari 2022 Oekraïne binnenviel, was de verwachting aanvankelijk dat het Russische leger een makkelijke overwinning zou boeken. Maar dat is door grote tactische fouten van Rusland en vervolgens massale militaire steun van westerse landen, anders gelopen.
Dit riep vragen op over de positie van Poetin en zijn grip op de macht in Rusland. De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gaf afgelopen weekend tegenover tv-zender CBS aan dat Poetin zich op een gegeven moment wel degelijk zorgen moet maken over zijn positie binnen het Kremlin, gegeven het moeizame verloop van de oorlog in Oekraïne.
Vooralsnog lijkt de Russische leider echter in staat zijn ijzeren greep op de macht in stand te houden. Het Russische leger geeft in ieder geval nog steeds gehoor aan zijn militaire plannen, ondanks de zware verliezen aan manschappen en materieel.
"Poetin gokt erop dat zijn uithoudingsvermogen groter is dan dat van Oekraïne en diens bondgenoten in Europa en de VS", zei Gates afgelopen weekend.
Rusland kan oorlog in Oekraïne nog steeds winnen
De baas van de Duitse inlichtingendienst BND lijkt op dezelfde lijn te zitten. Kahl gaf maandag aan dat Rusland nog steeds in staat is om een langdurige oorlog vol te houden, waarbij hij verwees naar de grote reserves aan manschappen en munitie. Rusland kan volgens Kahl nog steeds winnen, op het moment dat het Westen de steun aan Oekraïne terugschroeft.
NAVO-landen hebben sinds de start van de oorlog grootschalig materiële steun geboden aan Oekraïne, waarbij het land beetje bij beetje de beschikking heeft gekregen over moderne, westerse wapens. Maar er is daarbij ook kritiek op de mogelijkheden die Oekraïne krijgt om echt terug te slaan.
"Ik begrijp dat we een directe confrontatie met Rusland moeten voorkomen, maar het is al vrij snel duidelijk geworden dat Rusland niet opgeeft, tenzij we Oekraïne het materieel geven om Russische troepen serieus mee aan te vallen", gaf Gates aan tegen CBS.
Oekraïne krijgt momenteel een aantal modernere westerse tanks geleverd, maar er is bijvoorbeeld nog geen overeenstemming over het verzoek van Kyiv om F-16 vliegtuigen te krijgen ter versterking van de Oekraïense positie in het eigen luchtruim.