De Amerikaanse presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump hebben zeer verschillende visies op hoe ze een einde willen maken aan de oorlog in Oekraïne.

Harris heeft beloofd het beleid van president Joe Biden voort te zetten, waarbij Oekraïne wordt bewapend om zichzelf te verdedigen tegen Rusland. Trump beweert juist dat hij via onderhandelingen snel een einde aan het conflict kan maken.

Militaire analisten denken dat Poetin erop gokt dat hij meer te winnen heeft bij voortzetting van de oorlog in Oekraïne, dan bij het beëindigen ervan, wie er vanaf januari 2025 ook in het Witte Huis zetelt.

De druk op Oekraïne neemt toe

Rusland heeft de afgelopen maanden de druk op Oekraïne opgevoerd door meer troepen en wapens in te zetten en extra terreinwinst te boeken aan de frontlinies in Oost-Oekraïne. “Er zijn plannen om nog meer dan 160.000 mensen op te roepen”, vertelde secretaris Oleksandr Lytvynenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad afgelopen aan het Oekraïense parlement.

“Oekraïne staat zwaar onder druk door het conflict. Dit komt deels door de vele nieuwe troepen die Rusland richting het strijdtoneel kan sturen", zegt hoogleraar Robert Dover van de Universiteit van Hull in het Verenigd Koninkrijk tegen Business Insider.

Donald Trump en Vladimir Poetin na de top in Helsinki in 2018. tin na de top in Helsinki in 2018.

Vredesplannen van Trump kunnen Rusland aanmoedigen

De voorwaarden waaronder Trump zou proberen de oorlog in Oekraïne te beëindigen zijn onduidelijk, maar Trump heeft wel kritiek geuit op de militaire steun van Biden voor Oekraïne. Trump heeft gesuggereerd dat de steun aan Oekraïne als pressiemiddel zou moeten worden gebruikt om het land tot concessies te bewegen. Hij heeft ook de effectiviteit van de sancties tegen Rusland in twijfel getrokken.

Running mate JD Vance schetste onlangs een plan voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne met het instellen van een “gedemilitariseerde zone” in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden.

Critici zeggen vermindering van van de steun voor Oekraïne in feite betekent dat De VS delen van het grondgebied van Oekraïne aan Rusland overdragen. Dat kan de agressie van het Kremlin verder aanmoedigen.

“Als Rusland weet dat zijn territoriale revisionisme door Washington wordt gedoogd, dan is het moeilijk om in te zien waarom Moskou niet op dezelfde voet zou verdergaan in Oekraïne of elders”, zegt beleidsanalist Paul Cormarie van de denktank RAND Corporation tegen Business Insider. “Vrede in Oekraïne ten gunste van Rusland is geen vrede, het is een wapenstilstand.”

De Amerikaanse president Joe Biden beloofde tijdens de G7 tien jaar lang veiligheidssteun voor Oekraïne. Foto: Anadolu via Getty Images.

Harris belooft Oekraïne te blijven steunen - maar het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn

Kamala Harris heeft toegezegd de Amerikaanse steun aan Oekraïne te zullen voortzetten, als ze president wordt. Sinds de start van de Russische invasie heeft de VS ruim 64 miljard dollar aan militaire steun toegezegd.

De hulp van de VS is cruciaal voor het afweren van de Russische agressie en heeft er mede voor gezorgd dat Russische troepen zware verliezen hebben geleden.

De regering Biden heeft echter tal van beperkingen opgelegd aan de manier waarop Oekraïne wapens kan gebruiken. Het Amerikaanse beleid is zodoende gericht op het vinden van een balans tussen steun aan Oekraïne en het niet provoceren van Rusland om escalatie van het conflict te voorkomen.

Dit betekent ook dat Poetin waarschijnlijk redeneert dat het voortzetten van de uitputtingsoorlog tegen Oekraïne voordelig is, omdat Harris waarschijnlijk niet genoeg militaire hulp zal sturen naar Oekraïne om de Russische troepen te verslaan.

Poetin heeft ook de economische toekomst van Rusland op het spel gezet met de oorlog, wat het belang van een overwinning voor de Russische leider extra belangrijk maakt.

Poetin zet in op de lange termijn

De Russische president denkt ook aan de geopolitieke situatie, aldus hoogleraar internationale betrekkingen Dover. Poetin wil niet alleen Oekraïne onderwerpen aan zijn macht, maar ook samenwerken met andere autoritaire leiders om de wereldmacht van de VS te ondermijnen.

“Op de korte termijn hebben Rusland en China een strategie van gezamenlijke confrontatie met de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Europa en Azië omarmd”, vertelde analist Jonathan Ward van het Hudson Instituut afgelopen jaar aan Business Insider.

Harris noch Trump zullen Poetin waarschijnlijk van koers kunnen doen veranderen in zijn streven naar een overwinning in Oekraïne en zijn bredere ambities. “Hij heeft zijn persoonlijke lot verbonden aan de oorlog in Oekraïne en vindt geen prijs te hoog. Het is zinloos om te proberen hem tot andere gedachten te brengen", schreef de Amerikaanse veiligheidsexpert Peter Schroeder afgelopen september in het blad Foreign Relations.

De VS kan Poetin het beste volgen in zijn eigen spel: een uitputtingsslag voeren en wachten tot de Russische leider sterft of aftreedt, concludeerde Schroeder: “Alleen dan is er een kans op een duurzame vrede in Oekraïne.”

LEES OOK: Is de aanval van de BRICS op de dollar een meesterzet of wanhoopspoging? Rusland handelt vooral uit positie van zwakte