De Russische president Poetin zegt dat hij Oost-Oekraïne voorlopig niet binnenvalt en ontkent de Krim te hebben bezet. Wel verhoogt hij de prijs van Russisch gas voor het land.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zich dinsdag voor het eerst in het openbaar uitgesproken over de ontwikkelingen in buurland Oekraïne. Tijdens een persconferentie zei hij dat Rusland “voorlopig” geen reden ziet om het oosten van de Oekraïne binnen te vallen. De president zei dat Rusland zich wél het recht voorbehoud om Russisch-taligen te beschermen door militair ingrijpen.
Omsingeld
Ondertussen hebben gewapende mannen zonder insignes Oekraïnse militaire installaties op de Krim omsingeld. Poetin ontkende dat dit Russissche militairen zijn: volgens hem ging het om pro-Russische zelfverdedigingsgroepen. Eén van die mannnen vertelde echter tegen een BBC-correspondent op de Krim dat hij Russisch militair is, en gewoonlijk is gestationeerd in de buurt van Sebastopol.
Rusland beschouwt de omverwerping van Viktor Janoekovitsj als president van Oekraïne als illegaal. “Het was een ongrondwettelijke staatsgreep en gewapende machtsovername”, aldus Poetin Volgens hem was Janoekovitsj nog steeds de wettelijke president van Oekraíne, maar hij gaf toe dat Janoekovitsj “geen politieke toekomst” heeft.
Scherpschutters
De ex-president zou volgens Moskou nooit opdracht hebben gegeven om op demonstranten te schieten; de slachtoffers die vielen in Kiev zouden komen door scherpschutters, “misschien provocateurs van de oppositiepartijen”, aldus Poetin. Rusland heeft Janoekovitsch opgenomen omdat die anders zou zijn vermoord
Volgens de Russische president verkeert Kiev in de greep van "nationalisten" en "anti-Semieten". Hij legde de schuld voor de crisis bij de Verenigde Staten, die zich volgens hem ten onrechte bemoeien met Oekraïne.
Poetin had nog meer slecht nieuws voor de nieuwe machthebbers in Kiev: de Russische gasgigant Gazprom schrapt vanaf april een kortingstarief voor de Oekraïne, dat in december nog was afgesproken om het land over te halen geen nauwere betrekkingen met de Europese Unie aan te gaan.
Schuld
Volgens de oude overeenkomst zou OekraÍne 268,50 dollar per 1000 kubieke meter gas gaan betalen, in plaats van 400 dollar. Dat tarief gold sinds 2009 en was te hoog voor de zwakke economie van het land. Poetin ontkende dat de beslissing politiek gemotiveerd was.
De schuld van Oekraine aan Rusland is nu aderhalf tot 1,6 miljard dollar, zei Poetin, wat zou oplopen tot 2 miljard als het land niet de volledige gasrekening voor februari betaalt. "Als je ons toch niet betaalt en we zien dat de schuld alleen maar oploopt, laten we dan de normale prijs opschrijven, zonder korting", zei Poetin. "Dat is de zakelijke kant van Gazprom."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl